Florence / Kerken / Basilica di San Miniato al Monte

Basilica San Miniato al Monte

De San Miniato basiliek gelegen op een heuvel van Florence

Basilica San Miniato al Monte

In de buurt van de Piazzale Michelangelo in Florence ligt op de heuvel een klein Romaans kerkje: de Basilica San Miniato al Monte.

Info & Tickets Basilica San Miniato al Monte Florence

Locatie De kerk van San Miniato al Monte bevindt zich aan de 'Via delle Porte Sante 34', op enkele minuten lopen van de Piazzale Michelangelo. In het artikel over Piazzale Michelangelo leest u hoe u dit uitzichtspunt kunt bereiken aangezien het op enige afstand van het centrum van Florence ligt.
Entree Toegang tot de kerk is gratis
Tijden
  • Maandag - zaterdag 9:30 - 13:00 en 15:00 - 19:00 uur
  • Zondag 8:15 - 13:00 en 15:00 - 19:00 uur
Website Offciële website

De kerk op de heuvel bij de Piazzale Michelangelo

In de buurt van de Piazzale Michelangelo ligt op de heuvel een klein Romaans kerkje: de Basilica San Miniato al Monte. De kerk werd al in 1015 gebouwd bovenop het graf van de heilige Minias, een martelaar van het christendom, die in de derde eeuw door keizer Decius onthoofd werd. De voorgevel van de kerk is overal in Florence te zien, maar slechts weinigen nemen tijdens een stedentrip Florence de tijd voor een bezoekje aan de San Miniato al Monte terwijl dit toch zeker de moeite waard is.

Basilica di San Miniato al MonteSan Miniato 'al Monte', oftewel bovenop de berg
Basilica di San Miniato al Monte FlorencePrachtige details in het dak van de kerk

De voorgevel van San Miniato al Monte

De voorgevel van Basilica San Miniato al Monte stamt uit 1090 en is vervaardigd in een romaanse stijl, waarin groen, wit en zwart marmer zich in een geometrisch patroon afwisselen. Er was echter te weinig geld aanwezig om de hele voorgevel op die manier te vervaardigen, dus werd alleen het onderste, eenvoudigste deel zo gemaakt. Pas in de twaalfde eeuw werd de rest afgemaakt, omdat de gilde van de wolimporteurs van Florence voor de nodige fondsen zorgde. Hierdoor vindt u het symbool van de gilde boven het fronton terug. Onder het fronton werd een gerestaureerd mozaïek toegevoegd.

Basiliek FlorenceHet altaar van de basiliek
San Miniato al MonteCrypte van San Miniato al Monte

Het interieur van de basilica

De versiering van het interieur vond ook plaats door de financiën van het gilde. In de apsis vindt u een mozaïek in Byzantijnse stijl en de vloer van het schip laat een uit marmer vervaardig mozaïekwerk zien die tekens en dieren van de dierenriem portretteren. Ook in het koor en de kansel van de San Miniato al Monte ziet u mozaïeken terugkomen. In de noordelijke muur vindt u de graftombe van kardinaal Iacopo di Lusitania, die lid was van de Portugese koninklijke familie. In de crypte vindt u een altaar, waarop relikwieën van de heilige Minias te vinden zijn.


Waar ligt de San Miniato in Firenze?

Florence kerk San Miniato
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."