Florence / Bezienswaardigheden / Ponte Vecchio

Ponte Vecchio (Brug Florence)

De (geheime) brug over de Arno rivier in Firenze

Ponte Vecchio

De oudste brug in Florence is de Ponte Vecchio, letterlijk 'de oude brug' en bevat naast tal van juweliers een geheime gang tussen Palazzo Vecchio en Pitti.

Ponte Vecchio, de (geheime) brug over de Arno

De opvallendste en oudste brug in Florence, die nog bestaat, is de Ponte Vecchio, letterlijk: de oude brug. De Ponte Vecchio is ontworpen door een leerling van Giotto, Taddeo Gaddi en was klaar in 1345. De Ponte Vecchio staat bekend om de vele winkeltjes op en aan de brug, die vroeger het domein waren van smeden, looiers en slagers. Zij gebruikten de Arno rivier in Florence als stortplaats. Hertog Fernandino zorgde er echter voor dat zij weg gingen, omdat ze te veel lawaai en stank veroorzaakten. Zij werden vervangen door juweliers en edelsmeden, die meteen een hogere huur konden betalen.

Ponte VecchioDe Ponte Vecchio over de Arno rivier
Brug FlorenceHet beeld van Benvenuto Cellini

De geschiedenis van de Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio zou al ten tijde van de Romeinse tijd bestaan hebben. De brug was toen alleen uit hout vervaardigd en na de overstroming van de brug in 1333 werd de Ponte Vecchio herbouwd in steen in 1345. De brug bestaat uit drie bogen, waarvan de middelste het grootst is met zijn dertig meter lengte. In het midden van de brug is een buste te vinden van Benvenuto Cellini, een Italiaanse kunstenaar die zijn carrière begon als goudsmid op de Ponte Vecchio. Door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog werd de brug van Florence niet vernietigd, maar een stortvloed in 1966 was de brug minder gunstig gezind waardoor flink wat kapitaal aan goud in de Arno verdween.

Liefde bezegeld

Om het beeld van Benvenuto Cellini is een hekwerk geplaatst, waar verliefde stelletjes kleine slotjes hangen al dan niet voorzien van de initialen van het stelletje. De sleutel van het hangslot werd vervolgens in de Arno gegooid. Deze traditie zou de liefde van het stelletje moeten verzegelen en voortduren tot aan den eeuwigheid.

Ponte VecchioDe Ponte Vecchio van Florence
Brug FlorenceEen brug vol juwelierszaken

De geheime gang over de Ponte Vecchio

Mensen, die Dan Browns Inferno hebben gelezen, hebben wel eens gehoord van de Corridoio Vasariano, de geheime gang van Vasari. Deze verhoogde gang loopt over de winkels van de Ponte Vecchio heen en verbindt de Palazzo Vecchio met het Palazzo Pitti. Vasari ontwierp deze geheime gang in opdracht van Cosimo I, zodat hij en zijn familie zich konden verplaatsen tussen zijn twee paleizen zonder gezien te worden door het volk. De Corridoio Vasariano is bijna een kilometer lang. Op de Ponte Vecchio bevonden zich eerst vier torens. Tijdens de constructie van de Corridoio Vasariano werden drie van de vier gesloopt. De vierde toren, die van de familie Mannelli, bleef gespaard; de Vasari gang moest hier middels steunbalken omheen gebouwd worden. Helaas is de Corridoio Vasariana onder restauratie, waardoor de geheime gang vermoedelijk tot 2022 niet te bezichtigen valt met rondleidingen.

Activiteiten op de Arno-rivier


Waar ligt de oude brug in Florence?

brug florence
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."