Florence / Kerken / Duomo (Dom)

Dom in Florence (Duomo)

De Santa Maria del Fiore, de kathedraal van Firenze - Info & Tickets

Duomo van Florence

De Santa Maria del Fiore di Firenze, misschien beter bekend als de Dom of Duomo van Florence, is de indrukwekkende kathedraal aan de Piazza del Duomo.

Info & Tickets Duomo Florence

Let op Eigenlijk bestaat een bezoek van de Duomo uit 6 aparte bezienswaardigheden. De binnenkant van de kathedraal is gratis te bezoeken, voor alle andere bezienswaardigheden van de dom (koepel, doopkapel 'baptisterium', museum en de klokkentoren) is het noodzakelijk dat u vooraf aparte tickets reserveert. Slechts beperkte groepen kunnen deze onderdelen van de Piazza del Duomo bezoeken.
Binnenkant Duomo
 • Entree: gratis via de rechterdeur van de voorzijde (entree reserveren niet mogelijk)
 • Kleding: toegang tot de kathedraal is alleen mogelijk in gepaste kleding. Dit betekent bedekte knieën en geen blote schouders, sandalen, hoofddeksels of zonnebrillen.
 • Openingstijden:
  • Maandag t/m zaterdag 10:15 – 16:15 uur
  • Zondags en feestdagen gesloten
Koepel van Brunelleschi
 • Entree: slechts kleine groepen kunnen de prachtige koepel beklimmen (letterlijk én figuurlijk het hoogtepunt van de kerk). Het beklimmen van de 463 treden is de enige manier om het schilderwerk van de koepel van Brunelleschi goed te zien, waarna u vervolgens bovenop het dak van de koepel een fenomenaal uitzicht over Florence heeft. Het is noodzakelijk vooraf te reserveren voor deze populaire activiteit.
 • Boek uw Tickets (optie 1) Boek uw Tickets (optie 2) Reserveren Florence Pass
 • Openingstijden:
  • Maandag t/m vrijdag 8:15 – 19:30 uur
  • Zaterdag 8:15 – 17:30 uur
  • Zondags en feestdagen 12:45 – 17:30 uur
Baptisterium & Museum
 • Entree: door het beperkte aantal bezoekers dat wordt toegelaten tot de doopkapel 'Baptisterium' is het noodzakelijk vooraf een ticket te kopen. Het ticket van het baptisterium is een combinatieticket met het Museo dell’Opera del Duomo.
  • Combinatieticket volwassenen, vanaf € 10,00 (reserveren)
  • 7 – 14 jaar € 5,00
 • Openingstijden:
  • Baptisterium: Dagelijks van 11:15 – 17:15 uur
  • Museum: Dagelijks van 10:15 – 16:15 uur (1e dinsdag van de maand gesloten)
Klokkentoren U kunt ook de hoge Klokkentoren van Giotto beklimmen die naast de kathedraal staat (dagelijks van 8:15 - 18:50 uur). Hiervoor dient u deze combitickets (inclusief museum) te reserveren.
Rondleiding U kunt er ook voor kiezen om de kathedraal te bezoeken onder leiding van een gids. Kies in dat geval één van onderstaande rondleidingen:

De Florentijnse skyline: de Santa Maria del Fiore

Wanneer u Florence googelt zult u altijd een foto tegenkomen van de kathedraal van Florence met zijn bijbehorende klokkentoren. De Duomo oftewel de Santa Maria del Fiore is het symbool van Firenze en het vaste element in de Florentijnse skyline. De Duomo is de op drie na grootste kathedraal van Europa en staat in het historische centrum van Florence op het Piazza del Duomo. Andere bezoekwaardige gebouwen op dit plein zijn de tegenover de kathedraal gelegen doopkerk, het Baptisterium, de toren naast de Duomo, de Campanile, en het Museo dell’Opera del Duomo.

De Dom, oftewel Santa Maria del Fiore

Aan het eind van de dertiende eeuw startte men met de bouw van de Duomo, omdat de Florentijnen niet alleen in handelsopzicht wilden uitblinken maar ook in architecturaal opzicht. Het oorspronkelijke ontwerp was van Arnolfo di Cambio. Na een korte stop in 1310, toen Di Cambio overleed, werd de bouw weer opgepakt in 1334 onder leiding van Giotto di Bondone. In de vijftiende eeuw werd de Santa Maria del Fiore pas voltooid. In de eeuwen erna werden er steeds veranderingen aan de kathedraal aangebracht, zoals de voorgevel die we nu kennen. De naast de Duomo staande Campanile werd in 1334 ontworpen door Giotto en voltooid in 1359, toen de architect reeds 22 jaar dood was.

Duomo van FlorenceDe Duomo van Florence
koepel duomo FlorenceDe koepel van Brunelleschi

De kathedraal van Florence

De voorgevel van de kathedraal werd pas in de zestiende eeuw afgemaakt. Jarenlang had deze voorgevel een bakstenen gevel, maar in de negentiende eeuw werd de huidige neogotische marmeren façade aangebracht naar het evenbeeld van de reliëfs op Giotto’s Campanile. Hoewel het interieur van de kathedraal, zeker na de extravagante voorgevel, ietwat sober aandoet, zijn ook hier een aantal hoogtepunten te bezichtigen. Laat u bijvoorbeeld betoveren door de marmeren vloer van Baccio d’Agnolo. Of bezichtig het beroemde schilderij van Michelino, waarop Dante zijn La Divina Commedia uitlegt. Of bezoek de drie apsissen, die bekroond zijn met kopieën van Brunelleschi’s koepel en die elk vijf mooie kapellen omvatten.

De koepel van Brunelleschi

Er waren maar weinig architecten die de grootste opdracht om de koepel van de Duomo di Firenze te vervaardigen aandurfden. Daarom werd er een wedstrijd georganiseerd voor het ontwerp van de koepel. Aangespoord door deze uitdaging ontwierp Filippo Brunelleschi een bouwtechniek, waarmee hij een koepel kon bouwen die groter was dan welke koepel dan ook in die tijd. Met een hoogte van 115 meter is het tegenwoordig ook nog een van de grootste gewelven ter wereld. Deze koepel kunt u ook beklimmen, maar houd er wel rekening mee dat u maar liefst 463 treden op moet. Het panoramische uitzicht over de stad maakt deze klim echter meer dan waard. Voor het beklimmen van de koepel dient u vooraf aparte tickets te reserveren. Letterlijk én figuurlijk het hoogtepunt van de Duomo.

Duomo FirenzeCampanile di Grotto
Dom FlorenceUitzicht vanaf de Campanille in Florence

De Campanile van Giotto (klokkentoren)

De Campanile naast de Duomo werd ontworpen door Giotto, maar pas voltooid na zijn dood. De Campanile di Firenze is 82 meter hoog en middels een klim van 414 treden kunt u deze toren bezichtigen. De toren is afgewerkt in verschillende kleuren marmer en kopieën van de reliëfs van Andrea Pisano. De originele reliëfs vindt u in het Museo dell’Opera del Duomo. Pisano zette de bouw van de Campanile voort na de dood van Giotto en bracht in het ontwerp ook een aantal wijzigingen aan, waardoor de huidige Campanile een plat dak heeft in plaats van de oorspronkelijke torenspits die Giotto wenste. Voor het beklimmen van de klokkentoren moet u deze combitickets reserveren.

Piazza del DuomoHet Baptisterium op het Piazza del Duomo (Firenze)
Baptisterium Duomo FlorencePrachtige dak van Battistero di San Giovanni

Het Baptisterium met de Paradijspoort

De doopkerk tegenover de Santa Maria del Fiore is het oudste bouwwerk van Florence en stond al ruim voor de bouw van de Duomo op het Piazza di San Giovanni. De bouw van Battistero di San Giovanni startte waarschijnlijk al in de vierde of vijfde eeuw na Christus. De doopkapel zoals we die nu kennen, dankt zijn uiterlijk aan de renaissance. Toen werd deze met marmer bekleed. Het is een octogonaal bouwwerk, waar beroemde burgers van Florence zoals Dante gedoopt zijn. Het Baptisterium is vooral beroemd geworden om zijn bronzen portalen. In totaal zijn er zes deuren gemaakt, waarvan de oostelijke deuren het bekendst zijn. Deze uit tien panelen bestaande deuren zijn vervaardigd door Lorenzo Ghiberti. De originele deuren zijn vervangen door kopieën en staan nu in het Museo dell’Opera del Duomo. Ook bijzonder is het mozaïekwerk aan de binnenzijde van de koepel van het Baptisterium. Voor het bezoeken van deze prachtige doopkapel en het museum van de Duomo dient u vooraf combitickets te reserveren.

Kathedraal FlorenceMuseo dell'Opera dell Duomo Firenze
Duomo ticketsHet museum aan Piazza del Duomo

Het Museo dell’Opera del Duomo

De naam zegt het al, maar in het Museo dell’Opera del Duomo vindt u kunstwerken uit de kathedraal, zoals de originele reliëfs van Andrea Pisano. Het museum is lange tijd gesloten geweest voor een herinrichting, maar omvat nu meerdere zalen die verhalen over de geschiedenis van de Santa Maria del Fiore. De belangrijkste zaal bevindt zich op de begane grond en deze huisvest beelden uit de werkplaats van Di Cambio, die ooit in de nissen van de kathedraal stonden. Ook vindt u er Johannes van Donatello en andere religieuze schilderijen. Ook het beeld Pieta van Michelangelo en La Maddalena van Donatello vindt u in het Museo. Daarnaast vindt u in het museum origineel gereedschap, dat gebruikt is tijdens de bouw van de Duomo. Ook vindt u er de originele poorten van het Baptisterium.

Het Piazza del Duomo

Het Piazza del Duomo is het drukste plein van Florence. Dit is ook niet verwonderlijk, aangezien de populairste toeristische attractie, de Duomo, op dit plein gevestigd is. Hierdoor is het er overdag druk. Een aanrader is om het plein te bezoeken ’s avonds, wanner de dagjesmensen naar huis zijn. ’s Avonds is het veel ontspannener om naar de kathedraal te kijken en een rondje te maken over dit befaamde plein. En maak u geen zorgen: de Duomo wordt uitstekend verlicht, waardoor u unieke foto’s kunt schieten. Het Piazza del Duomo vormt samen met het Piazza della Signoria het historische hart van Firenze en dit is te zien aan de vele winkelstraten die op beide pleinen uitkomen. Populaire winkelstraten die u vanaf het Piazza del Duomo kunt bereiken, zijn: Via dei Calzaioli, Via Roma en Via del Servi.


Waar ligt de Duomo in Firenze?

FAQ Santa Maria del Fiore bezoeken

Kan ik de Duomo gratis bezoeken?

Het bezoeken van het interieur van de kathedraalvan Florence is gratis. Voor het beklimmen van de koepel van Brunelleschi met schitterend uitzicht, het aangrenzende museum en de doopkapel dient u wel tickets te reserveren. Meer info over tickets voor de Duomo.

Hoe beklim ik de koepel van Brunelleschi?

Voor het beklimmen van de indrukwekkende koepel van Brunelleschi dient u altijd vooraf een rondleiding te reserveren. U beklimt hierbij 463 treden waarbij u langs het prachtige schilderwerk komt en bovenop de koepel kunt u genieten van een schitterend panorama over Florence. Meer info over rondleidingen voor het beklimmen van de koepel van Brunelleschi.

Wat is er te doen in Florence?

De belangrijke attracties zijn de Duomo, de kathedraal van Florence, en het Uffizi museum. Andere bezienswaardigheden zijn Palazzo Vecchio aan het plein Piazza della Signoria, Palazzo Pitti met de Boboli-tuinen, de Medici-kapellen, de Galleria dell'Accademia, Piazzale Michelangelo en de Basilica di Santa Croce. In dit artikel leest u alles over de Top 25 Florence bezienswaardigheden.

duomo florence tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."