Florence / Museum / Galleria degli Uffizi

Uffizi museum Florence

Kunstmuseum Galleria degli Uffizi in Florence - Tips & Tickets

Galleria degli Uffizi Florence

De Galleria degli Uffizi is het bekendste museum van Florence (Firenze) met prachtige schilderijen en sculpturen gevestigd in het gelijknamige Palazzo degli Uffizi. Alle info over tickets en het kunstmuseum.

Info & Tickets Galleria degli Uffizi

Locatie Piazzale degli Uffizi 6 Firenze
Tickets

Waarschuwing: Het museum is extreem populair! Probeer altijd een van onderstaande tickets te reserveren om teleurstellingen te voorkomen. Voor online reserveren betaalt u wel een kleine reserveringstoeslag, maar de kans op tickets aan de kassa is meestal klein.

Entreetickets
 • Voorrangtickets Uffizi vanaf € 20,00 (online reserveren)
 • Meer dan 12 personen? Klik voor groepsboekingen
 • Absolute aanrader: Combiticket Uffizi + Boboli-tuinen + Palazzo Pitti (Boek uw tickets). Dit ticket is zeer voordelig, alleen is deze vanwege de populariteit van het Uffizi-museum snel uitverkocht. Het andere ticket 'Priority toegang' met alleen de entree voor het Uffizi heeft vaak meer beschikbaarheid:

Optie 1: Combiticket UffiziOptie 2: Priority-toegang Uffizi

Florence Pass: Gaat u ook de Galleria dell Accademia en de Duomo bezoeken? Dan is deze Florence Pass waarschijnlijk een handiger en goedkoper alternatief:

Florence Pass reserveren

Rondleidingen: Wanneer u op korte termijn nog tickets nodig heeft dan zijn er ook een aantal aanbieders die vaste tijdsloten aanbieden of u meenemen met een rondleiding met gids:

Tijden
 • Dinsdag t/m zondag van 8:30 - 18:30 uur
 • Gesloten op maandag, 1 januari en 25 december

Betreed de wereld van kunst in de Galleria degli Uffizi

Het Palazzo degli Uffizi is een van de beroemdste en oudste musea ter wereld en dit prachtige Uffizi museum is te vinden in Florence. Het Uffizi was vroeger een paleis, dat in bezit was van de bankiersfamilie de Medici. Het paleis ligt naast de Palazzo Vecchio en had een overheidsfunctie. Het Uffizi werd namelijk gebouwd tussen 1560-1580 in opdracht van groothertog Cosimo I de Medici door Giorgio Vasari om de administratieve en juridische kantoren van Florence in te huisvesten. Cosimo’s zoon, Francesco, richtte de bovenverdieping van het paleis voor het eerst in als kunstgalerij. Hierna werd deze collectie alleen maar verrijkt tot het grote museum dat het tegenwoordig is.

Het Uffizi vandaag de dag

Vandaag bestaat de Galleria degli Uffizi uit de eerste en tweede verdieping van het paleis, dat in de achttiende eeuw aan de stad Florence werd geschonken. Het museum is bekend geworden om zijn indrukwekkende schilderijen en klassieke sculpturen van de middeleeuwen tot de moderne tijd. Vooral de periode vanaf de veertiende eeuw tot en met de Renaissance heeft absolute meesterwerken opgeleverd van bekende Italiaanse kunstenaars, maar ook van veel Vlaamse, Duitse en Nederlandse kunstenaars, zoals Rembrandt en Rubens.

Palazzo degli UffiziBinnenplaats van Palazzo degli Uffizi
Uffizi museum FlorenceEen van de corridors van het Uffizi

Top tien van meesterwerken in het kunstmuseum

In een dergelijk groot museum als het Uffizi kunt ue niet verwachten alles gezien te hebben bij slechts een bezoek. Daarom vindt u hier een lijst met de top tien van meesterwerken, die u in ieder geval bezocht moet hebben:

 • Geboorte van Venus van Botticelli
 • Venus van Urbino van Titiaan
 • Madonna met de lange hals van Parmigianino
 • Madonna van de distelvink van Rafael
 • Annunciatie van Leonardo da Vinci
 • Primavera van Botticelli
 • Bacchus van Caravaggio
 • De Heilige familie van Michelangelo
 • Ognissanti Madonna van Giotto
 • De hertog en hertogin van Urbino Piero della Francesca

Niets missen?

De indeling van de Uffizi Gallery is zo gemaakt dat u de ontwikkeling van de Florentijnse kunst van gotisch naar renaissancistisch duidelijk wordt gemaakt. De vroegste kunstcollectie vindt u op verdieping twee. Dit is uw startpunt. Van hieruit kunt u de collectie in chronologische volgorde volgen. In zaal zeven tot en met veertien vindt u de werken uit de vroege Renaissance en op de eerste verdieping de collecties uit de hoog renaissance. In zaal 44-55 vindt u meesterwerken uit andere Europese landen.

Uffizi FlorenceZowel de ruimtes als de kunst is adembenemend
Uffizi museum FlorenceHet Uffizi paleis aan de Arno rivier

Gotische kunst

Men begint bij zaal een, die gewijd is aan gotische kunst afkomstig uit andere landen dan Italië. Zaal twee tot en met zes zijn gewijd aan de Italiaanse gotische kunst uit de twaalfde tot en met de veertiende eeuw. De beroemde Ognissanti Madonna van Giotto vindt u hier bijvoorbeeld. Hierbij wordt nog een onderscheid gemaakt tussen de naturalistische invloeden, die te vinden zijn in zaal vier. In zaal drie vindt u de schilderijen van Duccio en zijn volgelingen, die het tegenovergestelde laten zien in hun kunstwerken.

De vroege renaissance

De zalen zeven tot en met veertien van het Uffizi laten kunstwerken uit de vroege renaissance zien. In zaal zeven hangt bijvoorbeeld de bekende De hertog en hertogin van Urbino van Piero della Francesca. Deze portretten behoren tot de eerste kunstwerken uit de vroege renaissance. De bekende werken van Sandro Botticelli, zoals de Geboorte van Venus en Primavera, hangen in zaal tien tot en met veertien.

galleria degli uffizi Florence
Uffizi museum Florence

De hoog renaissance

De eerste verdieping van het Uffizi museum Florence bevat de bekendste kunstwerken uit de hoog renaissance. Zaal vijftien is hierbij gewijd aan werken, die zijn toegeschreven aan een jonge Leonardo da Vinci. De Annunciatie vindt u hier bijvoorbeeld. Zaal achttien heet ook wel de Tribune en werd in 1584 speciaal ontworpen door Buontalenti om de favoriete kunstwerken van de Medici’s in onder te brengen. Het beroemdste werk in de Tribune is Medici-Venus, een Romeinse kopie van een Grieks beeld. Zaal negentien tot en met 23 laten fascinerende werken zien van Noord-Italiaanse kunstenaars, zoals Carpaccio. Zaal 41 laat het bekende werk van Michelangelo De Heilige familie zien, dat van grote invloed was op de volgende generatie kunstenaars, zoals Parmigianino. Deze schilder heeft De Madonna met de lange hals gemaakt. Dit meesterwerk werd later tot de maniëristische stijl gerekend, waar ook werken als Madonna van de distelvink van Rafael en Venus van Urbino van Titiaan onder vielen.

Noord-Europese en laat-Italiaanse kunst

In zaal 44-55 vindt u meesterwerken uit andere Europese landen. In zaal 45 heeft u bijvoorbeeld de meesters van het naturalisme hangen. Zaal 43 is een zaal, die gewijd is aan de Vlaamse kunstenaar Memling. Zaal 55 vindt u andere Vlaamse meesters, zoals Rubens en Van Dyck. In zaal 49 hangen zelfportretten van Rembrandt. Zaal 90-93 laten laat-Italiaanse kunstenaars zien, zoals Caravaggio.

Waar ligt het Uffizi museum in Firenze?

FAQ Uffizi Gallery tickets

Moet ik tickets reserveren voor het Uffizi?

Ja, dit is wel sterk aanbevolen. Het Uffizi museum is in het hoogseizoen vaak al snel uitverkocht of mogelijk zult u zeer lang in een wachtrij moeten staan. U kunt uw tickets echter eenvoudig online reserveren. Meer info over tickets voor het Uffizi museum.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Florence?

De belangrijke attracties zijn de Duomo, de kathedraal van Florence, en uiteraard het Uffizi museum. Andere bezienswaardigheden zijn Palazzo Vecchio aan het plein Piazza della Signoria, Palazzo Pitti met de Boboli-tuinen, de Medici-kapellen, de Galleria dell'Accademia met de David, Piazzale Michelangelo en de Basilica di Santa Croce. In dit artikel leest u alles over de belangrijkste Florence bezienswaardigheden.

Waar staat de David van Michelangelo?

De originele David van Michelangelo staat tegenwoordig in het museum Galleria dell'Accademia, het andere belangrijke museum van Florence. U vindt echter grote replica's van de David bij het uitzichtspunt Piazzale Michelangelo en bij de ingang van Palazzo Vecchio op het centrale plein Piazza della Signoria vlakbij het Uffizi.

florence uffizi tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."