Florence / Bezienswaardigheden / Piazza della Signoria

Piazza della Signoria Florence

Het bekendste plein van Florence bij het Palazzo Vecchio

Piazza della Signoria Florence

Piazza della Signoria is hét mooiste plein in het centrum van Florence met o.a. het Palazzo Vecchio, een replica van de David en de fontein van Neptunus.

Het belangrijkste plein in hartje Florence

Het Piazza della Signoria vormt al jarenlang het politieke en sociale hart van Firenze. Er zijn meerdere parlamento´s, openbare bijeenkomsten, geweest en het is een bekende plek, waar u als toerist gewoon lekker kunt rond slenteren en kunt genieten van alle mooie dingen, die zich op het plein bevinden. Op het Piazza della Signoria vindt u onder andere de bekende loggia met beelden die herinneren aan belangrijke gebeurtenissen in de stad en aan belangrijke mythes. Ook vindt u er de fontein van Neptunus, de ingang van het Palazzo Vecchio, de replica van David, het befaamde bronzen ruiterstandbeeld en het Gucci museum. Verder ligt de beeldengallerij van de beroemde Galleria degli Uffizi praktisch tegen het plein aan.

Piazza della Signoria FlorenceDe opvallende beeldengallerij Loggia dei Lanzi
Piazza della Signoria FlorenceRuiterstandbeeld voor Palazzo Vecchio op Piazza della Signoria

Het Palazzo Vecchio

Het belangrijkste paleis van de stad Florence in politiek opzicht heeft ook zijn ingang aan het Piazza della Signoria. Het Palazzo Vecchio was vroeger de zetel van politieke macht en huisvest nog steeds het stadsbestuur van Florence. Het is tegenwoordig echter voornamelijk bekend als museum, waarbij de Salone dei Cinquecento de hoofdattractie is. Hoewel de voorkant van het Palazzo vrij statig is met zijn bakstenen voorgevel kunt u ook een republikeins fries vinden boven de ingang, waarop staat: Christus is koning. Hiermee werd er nadruk gelegd dat geen aardse heerser absolute macht heeft. Voor de ingang vindt u ook de kopie van Michelangelo’s David uit 1873 (de echte staat in de Galleria dell'Accademia). Ook vindt u er een kopie van de Marzocco, de leeuw van Firenze die Donatello vervaardigde in 1420.

Meer Palazzo Vecchio

De geschiedenis van Florence in beeldvorm

Op het Piazza della Signoria bevindt zich de bekende loggia van Orcagna, de Loggia dei Lanzi. De loggia is vernoemd naar de lansknechten, de lijfwachten van Cosimo I die in de loggia verbleven. De ruimte is in de veertiende eeuw gebouwd, wat opvallend is aangezien er gebouwd is met Romaanse bogen terwijl in dit tijdvak juist de gotische bogen erg in trek waren.

Piazza della SignoriaNamaak van de 'David' voor Palazzo Vecchio
Loggia dei LanziDe beeldengalerij 'Loggia dei Lanzi'

De kunstwerken van Loggia dei Lanzi

Nu is de loggia in Florence een openbare beeldengalerij, waarin beelden staan die antieke Griekse mythen weergeven. Een van de bekendste beelden is de roof van de Sabijnse maagden van Giambologna. De vechtende figuren van dit beeld zijn uit een stuk marmer vervaardigd. Een tweede bekende beeld is de Perseus van Cellini. Dit beeld toont Perseus, die het afgehakte hoofd van Medusa omhoog houdt. Dit fungeerde als een waarschuwing voor de vijanden van Cosimo I. Andere bekende beeldhouwwerken zijn: Hercules verslaat Centaur van Giambologna en De roof van Polyxena door Pio Fedi.

Perseus Loggia die LanziPerseus en Medusa door Benvenuto Cellini
NeptunusfonteinDe Neptunusfontein op het plein

Fontana di Nettuno

De Neptunus fontein is gemaakt door Bartolomeo Ammannati in 1575 en stelt de Romeinse zeegod voor omringd door zijn waternimfen, waarbij Neptunus uit marmer vervaardigd is en de nimfen van brons. De fontein stond symbool voor de Toscaanse overwinningen op zee. Het beeld werd gemaakt voor het huwelijk van Francesco de Medici en Johanna van Oostenrijk. Een leuk weetje is dat Neptunus het gezicht draagt van Cosimo I, die u ook terugvindt in het ruiterstandbeeld dat verderop op het plein staat. Dit enorme bronzen ruiterstandbeeld is van de hand van Giambologna, die aan het hof van de Medici werkte.


Waar ligt het Piazza della Signoria in Florence?

Piazza della Signoria Firenze
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."