Florence / Kerken / Basilica di Santa Croce

Basilica di Santa Croce Florence

Een prachtige basiliek vol grafmonumenten in Firenze

Basilica di Santa Croce

De Basilica di Santa Croce di Firenze is een indrukwekkende basiliek in Florence en mede bekend vanwege de vele grafmonumenten van beroemde kunstenaars en de Pazzi kapel.

Info & Tickets Santa Croce basiliek

Locatie Piazza di Santa Croce, 16 Firenze
Tickets Tickets reserveren
Tijden
  • Maandag en woensdag t/m zaterdag: 9:30 - 17:30 (last entry 17:00 uur)
  • Zondagen en religieuze feestdagen: 13:00 - 17:30 uur (last entry 17:00 uur)
  • Dinsdag gesloten
Kleding Draag in de kerk wel gepaste kleding, oftewel bedekte knieën en geen blote schouders, hoofddeksels of sandalen.

Santa Croce: een beroemde begraafplaats aan Piazza Santa Croce

Rond 1294 werd begonnen aan de bouw van de gotische kerk Santa Croce. De kerk werd ontworpen door een rivaliserende dominicanenorde om de Santa Maria Novella te overtreffen, die reeds elders in Florence gebouwd was. De Santa Croce werd al gauw de grootste kerk van de Franciscaner. In de Basilica di Santa Croce vindt u zestien kapellen, waarvan de bekendste de Capella de Pazzi is. Door de vele grafmonumenten is de Santa Croce het Pantheon van Florence geworden.

De geschiedenis van de Santa Croce basiliek

De Santa Croce werd gebouwd vanaf 1294 door Di Cambio op de plek van een oudere kerk van de franciscanen. In totaal zijn er zestien kapellen gebouwd, waarvan de meeste op de naam van Giotto staan. Het grondplan van de kerk bestaat uit een T-vorm, waarbij het interieur verdeeld is over drie beuken. In 1560 werd de kerk gerenoveerd in opdracht van Cosimo I. De renovatie werd uitgevoerd door Vasari. Hierdoor gingen veel oorspronkelijk kunstwerken helaas verloren. De huidige campanile stamt uit 1842, omdat de officiële klokkentoren door bliksem werd getroffen.

Basilica de Santa CroceBasilica de Santa Croce
basiliek FlorenceHet prachtige altaar van de basiliek

Pazzi kapel

In de kruisgang naast de kerk is in de vijftiende eeuw nog een kapel toegevoegd, die zou uitgroeien tot het bekendste kunstwerk van de Santa Croce: de Capella de Pazzi. Deze kapel is ontworpen door de bouwer van de koepel van de Duomo: Filippo Brunelleschi. Brunelleschi maakte een renaissancistisch meesterwerk van de Pazzi kapel, waarin harmonie en overeenstemming van alle delen perfect bereikt wordt. Tegen de wit gepleisterde wanden heeft Brunelleschi grijs zandsteen aangebracht voor de accenten, zodat de vormen van de buitenkant in het interieur versterkt worden.

Beroemde begraafplaats

De Santa Croce is bekend geworden als het pantheon van Firenze. Dit komt, omdat de kerk vele tombes en grafmonumenten van beroemde Florentijnen bevat. U vindt er bijvoorbeeld het graf van politiek leider Niccolò Machiavelli, maar ook van wetenschapper Galileo Galilei. Daarnaast liggen er een groot aantal kunstenaars en architecten begraven in de Santa Croce, waaronder Michelangelo en Vasari. Verder heeft Dante heeft hier een grafmonument staan, maar is zelf begraven in Ravenna waar hij in ballingschap overleed.

Santa Croce basiliek FlorenceBinnenplaats bij de Santa Croce basiliek
Graftombe Dante FlorenceDe graftombe ter ere van Dante

Piazza Santa Croce

Naast de Basilica Santa Croce is er op het Piazza Santa Croce nog meer te zien. Tegenover de Santa Croce ligt bijvoorbeeld het Palazzo Cocchi-Serristori. Het is een paleis in renaissancestijl, die gebouwd is door Da Sangallo in opdracht van Lorenzo de Medici. Tegenwoordig zijn in het paleis de regionale raden van Florence gevestigd. Het is een kubusachtig gebouw, maar aan de binnenkant vindt u fresco’s in de privé kapel en in het trappenhuis achttiende-eeuwse fresco’s van onder andere Bimbacci. Aan de zuidkant van het plein vindt u nog een paleis: Palazzo dell’Antella. San Giovanni ontwierp dit paleis in de zeventiende eeuw. Opvallend bij dit paleis is de voorzijde bestaande uit fresco’s van onder andere Passignano. Centraal boven de ingang staat een buste van Cosimo II. Tegenwoordig wordt de begane grond gebruikt als restaurant en winkels, terwijl de bovenste verdiepingen luxueuze appartementen bevatten.

Tours & Tickets Basiliek Santa Croce


Waar ligt de Santa Croce in Florence?

Santa Croce
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."