Florence / Bezienswaardigheden / Musea

Museum Florence (Firenze)

Een overzicht van de musea in Florence (Firenze - Italië)

museum Florence

Florence in Italië is een stad met vele musea, zoals het bekende Uffizi museum en de Galleria dell'Accademia. Een overzicht van de andere musea in Florence (Firenze):

Een museumbezoek in Florence

De vele kerken die de Toscaanse hoofdstad Firenze te bieden heeft, zijn al een museum an sich. En zo ook de bezienswaardigheden van Firenze vormen een groot openlucht museum. Naast het kunstmuseum Uffizi en de Galleria dell’Accademia zijn er nog tig andere daadwerkelijke musea in Florence, die een bezoek waardig zijn. Bezoek bijvoorbeeld het museum gewijd aan een van Florences grootste kunstenaars/wetenschappers Leonardo da Vinci. Of voor de modeliefhebber, ga langs het museum gewijd aan de Italiaanse modeontwerper Gucci. In Florence is er een museum voor iedereen, waardoor een museumbezoek nooit saai hoeft te zijn. Hieronder een overzicht van de overige musea in Florence:

1. Museo di Palazzo Davanzati

In het Palazzo Davanzati is het museum Casa Fiorentina Antica gevestigd. Het Palazzo is karakteristiek voor de woningen van de rijke families in de veertiende eeuw. In de veertiende eeuw werd het Palazzo gebouwd voor de familie Davizzi. In de zestiende eeuw ging het huis over in handen van de rijke koopman Bernardo Danvanzati. Het Palazzo is het best bewaarde paleis uit de middeleeuwen en is ook met kunst en meubels uit die periode ingericht. Wanneer u het Museo Casa Fiorentina Antica bezoekt, moet u zeker de volgende vertrekken bekijken:

 • De Sala Grande, waar u vier luiken ziet waardoor olie naar buiten werd gegooid. Tevens vindt u hier meubels uit de zestiende eeuw en buitenissigheden, zoals een automatische blaasbalg.
 • De Sala dei Pappagalli, waar u fresco’s ziet die papegaaien weergeven.
 • De Sala Piccola, waar u een slaapkamer en badkamer van een kind kunt bezichtigen.
 • De Sala dei Pavoni, de ouderlijke slaapkamer, waar u Moorse invloeden kunt zien.
 • Op de volgende verdieping is dezelfde indeling te vinden. Let hier op dat u de Vlaamse wandtapijten en de bruidskoffers aanschouwt. Op de bovenste verdieping vindt u tevens de keuken.

 • Locatie: Via Porta Rossa, 13
 • Entree: € 6,00 (gratis met FirenzeCard) / 18 - 25 jaar € 2,00 / 0 - 17 jaar gratis
 • Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag 14:00 - 18:30 uur en zaterdag t/m maandag 13:45 - 18:30 uur. Dinsdag gesloten.
 • Website
museum FlorenceEen middeleeuws paleis in Florence
Palazzo DavanzatiInterieur van Palazzo Davanzati

2. Museo Stibbert

Het schitterende Stibbert museum vindt u een stuk van het stadscentrum af op de Montughi heuvel en het bevat circa 36.000 kunstvoorwerpen, waaronder wapenuniformen van Oosterse en Westerse beschavingen. Het museum is gevestigd in de voormalige villa van de familie Stibbert, wiens rijkdom afkomstig was van successen in de Britse Oost-Indische Compagnie. Kleinzoon Frederick Stibbert erfde de villa en aangezien hij door de rijkdom niet hoefde te werken, zette hij zich in om kunstobjecten, artefacten en antiquiteiten te verzamelen. Toen zijn collectie groter werd dan de aanwezige ruimte, huurde hij architect Poggi in om meer kamers aan te bouwen. Nu heeft het museum 57 kamers, waar u voorwerpen kunt bezichtigen van over de hele wereld. U ziet er onder andere schilderijen, meubels, porseleinwerk, Etruskische artefacten, Toscaanse crucifixen en zelfs een uniform gedragen door Napoleon.

 • Locatie: Via Federico Stibbert, 26. Dit is helaas 2 kilometer van de hotels in het centrum en niet eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer.
 • Entree: € 10,00 (Boek uw tickets online of inbegrepen bij de FirenzeCard)
 • Openingstijden: Maandag t/m woensdag 10:00 - 14:00 uur, vrijdag t/m zondag 10:00 - 18:00 uur. Donderdag gesloten.
 • Website
Museum FlorenceMuseo Stibbert
Museum FirenzeMuseo Stibbert

 

3. Museo degli Innocenti

Het Museo degli Innocenti was vroeger een weeshuis en ligt aan het mooie plein Piazza della Santaissima Annunziata. Pas sinds 2016 is het een interessant museum geworden over de wezen, die ooit in het gebouw woonden. Het weeshuis was ontworpen door Brunelleschi en toont duidelijk de renaissancistische invloeden. Het ombouwen kostte de stad ongeveer 12.8 miljoen. Er wordt ongeveer 1500 vierkante meter gebruikt als expositieruimte. U ondervindt hoe arme kinderen in die tijd leefden, waarbij u zich een goed beeld kan vormen van de kindertijd door de eeuwen heen. U vindt documenten over dit onderwerp, maar ook een aantal schilderijen. Via audio en video kunt u zeventig verhalen horen van wezen, die daadwerkelijk opgegroeid en onderricht zijn in het weeshuis.

 • Locatie: Piazza della Santissima Annunziata, 13
 • Entree: € 10,00 (gratis met FirenzeCard)
 • Openingstijden: Van 1 april t/m 14 september: van 16:00 - 20:00 uur (elke dag behalve dinsdag en woensdag). Van 17 september t/m 29 maart: van 15:00 - 19:00 uur (elke dag behalve dinsdag en woensdag).
 • Website
musea FlorenceHet Museo degli Innocenti
Museo degli InnocentiBinnenplaats van het voormalige weeshuis

 

4. Leonardo da Vinci Museum

Let op: In Florence zijn er twee musea gewijd aan Leonardo da Vinci: het ene ligt aan de Via dei Servi 66 en de andere honderd meter verder aan de Via Cavour. Het museum aan de Via dei Servi 66 is het museum welke u beter kunt kiezen (die aan de Via Cavour is vooral voor worskhops). De Via dei Servi is iets uitgebreider, omdat het ook de anatomische werken en schilderijen van Da Vinci laat zien. In tegenstelling tot de serieuze musea, zoals het Uffizi, zijn deze musea een luchtig tussendoortje. Het museum is een interactief museum met meer dan veertig modellen. Dit maakt het een leuk museum voor kinderen, omdat deze spelenderwijs kennis maken met Da Vinci’s werk. U vindt in het museum onder andere wetenschappelijk instrumenten, oorlogsmachines en zelfs de eerste vliegtuigen. Hedendaagse onderzoekers gebruiken nog steeds Da Vinci’s modellen als voorbeeld, wat laat zien dat de man zijn tijd ver vooruit was.

Daarnaast wordt een afdeling gewijd aan zijn werken over de anatomie van de mens en krijgt u een aantal reproducties van zijn schilderwerken te zien, zoals Mona Lisa, Man van Vitruvius en Het laatste avondmaal. De modellen die tentoon zijn gesteld kun je vinden in vijf compartimenten. Er is de afdeling Mechanisme. Hier worden modellen getoond, waarin natuurkundige principes en codices centraal staan. er is de afdeling Aarde, waarin modellen getoond worden die betrekking hebben op de aarde, zoals de rollende molen. Dan is er nog de afdeling water, waar u apparatuur ziet als de hydraulische zaag. Vervolgens is er de afdeling lucht, waar u zaken ziet als Leonardo’s parachute en helikopter. Als laatste is er de afdeling vuur, waar u Leonardo’s oorlogsmachines ziet.

 • Locatie: Via dei Servi 66
 • Entree: € 7,00 / 6 tot 25 jaar € 6,00 / Tot 6 jaar gratis (online reserveren)
 • Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 18:00 (1 april t/m 31 oktober tot 19:00 uur)

5. Gucci Museum (Gucci Garden Firenze)

In 2011 opende het Gucci museum zijn deuren. Dit was ter aanleiding van de negentigste verjaardag van het Florentijnse modemerk. Op het Piazza della Mercanzia, bij het Piazza della Signoria, is het museum gevestigd. Het museum in Florence is ongeveer 1700 vierkante meter groot en toont de geschiedenis van het modemerk in alle aspecten. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen, waarvan de eerste een Gucci-café, boekenwinkel en winkel bevat. In de winkel kan men iconische spullen kopen, die speciaal voor het museum ontwikkeld zijn. Daarnaast vindt u hier de reiscollectie van Gucci: hiermee begon de groei van het modemerk. Op de eerste verdieping vindt u avondkleding en tassen, waarvan vele door beroemdheden gedragen zijn. Ook vindt u hier Flora World met het bekende Gucci Flora design. De tweede verdieping is gewijd aan het GG monogram oftewel Logomania. Op deze verdieping vindt u ook de lifestyle en sportartikelen van het merk.

 • Locatie: Piazza della Signoria 10
 • Entree: € 8,00
 • Openingstijden: Dagelijks van 11:00 tot 19:00 uur
 • Website
museums FlorenceHet Gucci Museum aan Piazza della Signoria
Natuurhistorische musea FlorenceHet geologisch en paleontologisch museum Florence

6. Natuurhistorische musea van Florence

Het Museo di Storia Naturale is een verzameling van natuurhistorisch musea in Florence welke verspreid liggen over verschillende locaties door de stad. Het museum is een onderdeel van de universiteit van Firenze. Het museum werd opgericht in 1775 door groothertog Pietro Leopoldo. In die tijd bestond het museum uit een aantal natuurhistorische collecties. Sindsdien is de collectie gegroeid en nu is het een van de meest bijzondere collecties in heel Italië. De collecties van het natuurhistorisch museum Florence zien er als volgt uit:

 • 'La Specola', het zoölogisch museum met drie miljoen zoölogische soorten, anatomische wasmodellen en een astronomische toren
 • Een botanische tuin, de op drie na oudste van Europa
 • Het botanisch museum met vier miljoen plantensoorten
 • Het geologisch en paleontologisch museum met 200.000 soorten fossielen en skeletten, zoals mooie mammoeten
 • Het nationale antropologisch en etnologisch museum met 25.000 antropologische objecten in Palazzo Nonfinito

 

7. Palazzo Strozzi

Vroeger was het Palazzo Strozzi een renaissancepaleis, waar de familie Strozzi gehuisvest was. De Strozzi’s waren een van Florences rijkste families en de belangrijkste concurrenten van de Medici. Sinds 1999 is het paleis in beheer van Florence en wordt het paleis gebruikt als een tijdelijke tentoonstellingsruimte voor de grotere exposities. Tot november 2020 is er een tentoonstelling over Tomás Saraceno, een Argentijnse hedendaagse kunstenaar met bijzondere werken rondom spinnenwebben. Tot de permanente collectie behoort een exhibitie over de geschiedenis van het paleis.

 • Locatie: Piazza Strozzi
 • Entree: € 13,00 (gratis met FirenzeCard) / 18 - 25 jaar en 65+ € 10,00 / 6 - 18 jaar € 4,00
 • Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 14:00 - 20:00 uur (donderdag t/m 23:00 uur). Zaterdag en zondag 10:00 - 20:00 uur.
 • Check deze website voor tickets en actuele tentoonstelling
kunstmuseum FlorencePalazzo Strozzi
Palazzo StrozziOntvangsthal van Palazzo Strozzi

8. Archeologisch Museum (MAF)

Het nationaal archeologisch museum te Firenze (MAF Museo Archeologico Nazionale) werd opgericht door Vittorio Emanuele I. Eerst was het museum gevestigd in het Foligno klooster en bestond toen uit een collectie van Griekse en Romeinse antiquiteiten en oud-Egyptische voorwerpen. De collectie is uitgebreid door onder andere de Medici’s. In 1880 verhuisde het museum naar het Palazzo della Crocetta, dat ligt bij de Basilica Santissima Annunziata. De hele eerste etage is nu gewijd aan Egypte en is de op een na grootste collectie van Egyptische artefacten van Italië. Deze collectie is pas nog uitgebreid met twee extra zalen met Koptische antiquiteiten. Ook vindt u op de eerste verdieping een afdeling met stenen en bronzen Romeinse en Etruskische beelden. Op de tweede verdieping vindt u een collectie met Attisch keramiek, Grieks keramiek en een Egyptische sarcofaag.

Archeologisch museum FlorenceEen mummie in het archeologisch museum
musea FlorenceHet archeologisch museum van Florence

9. Museo Opificio delle Pietre Dure

Het Museo Opificio delle Pietre Dure betekent letterlijk workshop van halfedelstenen. Oorspronkelijk verwees de naam naar het laboratorium, waar de stenen bewerkt werden. Het Opificio delle Pietre Dure is daarentegen meer dan alleen een werkplaats. Deze plek bestond al voor 1588, toen Ferdinando I de Medici deze door de rechtbank gesubsidieerde plek stichtte, die zich specialiseerde in het inleggen van halfedelstenen. Door de eeuwen heen heeft de plek een andere invulling gekregen, namelijk een laboratorium waar kunstwerken hersteld werden. Het wordt onderdeel van het Instituut van het Ministerie van Cultureel Erfgoed. In het museum vindt u nog een aantal werkplaatsen, die u niet zo maar mag bezoeken, maar waar kunstenaars nog een deel van de restauratie ter plaatse doen. Tevens vindt u er een kamer met documenten over de verschillende werken die er gefabriceerd zijn. Ook vindt u er gereedschappen, steenmonsters en werktafels. Ook krijgt u informatie over de productiefasen van het inlegwerk.

 • Locatie: Via degli Alfani, 78
 • Entree: € 4,00 (Tip: ook inbegrepen bij dit populaire Uffizi combiticket of in de FirenzeCard)
 • Openingstijden: Maandag t/m zaterdag 8:15 - 14:00 uur (kassa dicht om 13:30 uur). Gesloten op zondag, feestdagen en 24 juni.
 • Website

10. Casa Buonarroti

Casa Buonarotti is een klein museum en monument ter ere van Michelangelo Buonarroti. Het is een Barokke exhibitie van de kunstcollecties van de Buonarroti familie. Ook vindt u er twee marmeren reliëfs van Michelangelo, die behoren tot zijn vroegste werk. Daarnaast leert u meer over de familiegeschiedenis van de Buonarroti’s zelf, die door de jaren heen hun woning uitgebreid hebben om de rijke kunstcollectie uit verschillende culturen te preserveren. U vindt er sculpturen, schilderijen, majolica’s en archeologische vondsten, die over twee verdiepingen worden tentoongesteld. Ook vindt u de tekeningen van Michelangelo, die de kunstenaar voor zijn dood allemaal wilde verbranden. Gelukkig waren een groot aantal schetsen in de handen van familie en neef Lorenzo heeft deze allemaal verzameld tot de collectie van 205 stuks die u nu kan bezoeken.

 • Locatie: Via Ghibellina, 70
 • Entree: € 8,00 (gratis met FirenzeCard)
 • Openingstijden: Woensdag t/m maandag 10:00 - 16:30 uur. Dinsdag gesloten.
 • Website
museum FlorenceCasa Buonarroti in Florence
Casa BuonarrotiPrachtige decoraties in Casa Buonarroti

11. Casa di Dante

Het museum Casa di Dante is niet de echte woning, waar Dante gewoond en geschreven zou hebben. Het is wel gebouwd op de plaats, waar het geboortehuis van de schrijver heeft gestaan. Het museum toont Dantes leven en werk, maar ook hoe Florence er in de tijd van Dante moet hebben uitgezien. Naast het museum ligt ook de kerk van Dante, de Santa Margharita de Cerchi. Het is een kerk uit de elfde eeuw, die een sterke verbintenis met de auteur heeft. Hier zou Dante namelijk zijn geliefde Beatrice ontmoet hebben. Het is ook de kerk waar Dante uiteindelijk trouwde met Gemma Donati. Beatrice is hier begraven. Het kleine museum is interactief met virtual reality concepten, immersive rooms en video mapping. Het is een museum dat alleen zal aanspreken bij échte Dante-liefhebbers; bent u dit niet raad ik aan hier snel aan voorbij te lopen.

 • Locatie: Via Santa Margherita, 1
 • Entree: € 8,00 (gratis met FirenzeCard)
 • Openingstijden: Van 1 november t/m 31 maart: dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur, zaterdag en zondag 10.00 - 18.00 uur (maandag gesloten). Van 1 april t/m 31 oktober: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Website

12. Museo di Medici

Niet doen! Dit museum probeert de geschiedenis van zeven generaties van de invloedrijke Medici's te vertellen. Helaas een zéér teleurstellend museum met vijf mager ingerichte kamers. Ons advies: spendeer deze 9 euro entree aan een paar goede glazen wijn op het terras en lees Wikipedia door, dan bent u meer te weten gekomen.

13. Nog meer musea in Florence

Museum Florence
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."