Florence / Vervoer in Florence

Openbaar vervoer Florence

Alle info over het openbaar vervoer in Florence (Firenze)

Vervoer Florence

Alle info over bussen, trams, treinen en andere vervoersmogelijkheden in het centrum van Florence.

Vervoer in Florence

Ofschoon u bijna alle bezienswaardigheden te voet kunt doen in Firenze, kunt u ervoor kiezen de verdere uitstapjes, zoals de Piazzale Michelangelo, met het openbaar vervoer te doen. In Florence kun je je zowel met de bus, tram of trein verplaatsen. Natuurlijk kunt u ook tickets boeken voor de toeristische Hop-on Hop-off bussen die u door de stad heen rijden langs alle toeristische attracties. Dus doen de voetjes zeer van al het gewandel dan heeft u altijd nog een keuze.

1. Openbare bussen

Het goedkoopst is om in Florence een regionale stadsbus van ATAF te pakken. Tickets kunt u bij de chauffeur kopen, op het station bij een ATAF punt of uit de automaten of in een tabakszaak vooraf. Welke kaartjes het voordeligst voor u zijn, is afhankelijk van hoe vaak u de bus in Firenze wilt gebruiken. Een enkeltje kost rond de € 1,20 of wanneer u in de bus een ticket koopt € 2,00. De stadsbussen bevatten een uitgebreid netwerk, waarmee u alles eigenlijk wel kunt bereiken per bus. Wel wordt er constant gewerkt in de stad, zoals vrij recentelijk de aanleg van de nieuwe tramlijnen, waardoor uw halte wel eens verplaatst kan zijn. De haltes kunt u volgen via het elektrisch bord in de bus en tevens roept een stem de haltes om. De C-lijnen rijden u door het historische stadscentrum heen langs de bezienswaardigheden. Hieronder treft u een link naar de ATAF routeplanner:

Routeplanner ATAF

2. Tram

Vanaf 2005 zijn de Florentijnen bezig met de aanleg van nieuwe tramlijnen door de stad. De eerste lijn is in 2010 in gebruik genomen en loopt van het station naar Scandicci. In de tram gelden dezelfde tickets als in de stadsbussen. Bij iedere tramhalte staat daarnaast een automaat waar u een ticket kunt kopen. Een fiets mag u meenemen in de tram, maar dan moet u achterin instappen. Tevens gelden hierbij andere tijden. Maandag tot en met zaterdag mag u een fiets meenemen tussen vijf en zeven en tussen tien en vijf, dus absoluut niet in spitsuren. Op zondag mag u de fiets de hele dag meenemen.

3. Hop-on Hop-off bussen

Iedere bekende stad heeft ze wel: de toeristische dubbeldekkers Hop-on Hop-off. Deze Hop-on Hop-off bussen rijden u van toeristische attractie naar de volgende bezienswaardigheid, waarbij u met een dagticket kunt op- en uitstappen waar u maar wil voor een vaste prijs. Er zijn twee verschillende routes, waaruit u kunt kiezen. Route A gaat vooral langs de bezienswaardigheden in en rond het centrum, terwijl route B ook het leuke plaatsje Fiesole (meer info omgeving Florence) meeneemt op 10 kilometer afstand van het centrum. De Hop-on Hop-off tickets kunt u hier aanschaffen. Hierbij kunt u kiezen uit een ticket voor één dag of twee dagen. Voor een dagticket betaalt u rond de achttien euro per persoon.

4. Treinen vanaf Santa Maria Novella

Bent u van plan om een uitstapje te maken naar andere steden, dan kunt u dit het beste doen per trein. Op het Santa Maria Novella, het hoofdstation van Florence, vertrekken iedere dag tientallen treinen naar verschillende locaties in de regio. De treinen van Trenitalia kunt u in met een geldig treinticket. Valideren doet u aan de stempelautomaten die voor de perrons staan. Let er dus op dat een ticket kopen voor een bepaalde route op die dag niet voldoende is. Er moet een stempel op uw treinkaartje zitten, anders is deze niet geldig.

De hogesnelheidslijnen

In Florence vertrekken ook een aantal hogesnelheidslijnen, zoals de Italo en de Frecciabianca, Frecciarossa of Frecciargento. De hogesnelheidslijnen hebben eindbestemmingen, zoals Milaan, Venetië of zelfs Rome op de planning staan. Ook van deze treinen kunt u gebruikmaken, mits u een hogesnelheidsticket hebt gekocht (website Trenitalia). Ook deze tickets kunt u in de kaartautomaten aanschaffen. Aan de hogere prijzen en de kortere reistijden ziet u meestal of u te maken hebt met een regionale trein of een hogesnelheidstrein.

Vervoer in Firenze
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."