Florence / Bezienswaardigheden / Kerken

Nog meer kerken in Florence

Een overzicht van de mooiste kerken in Firenze

kerken Florence

Florence is een stad vol prachtige kerken. Niet alleen de bekende Duomo en de Santa Croce, maar ook tal van andere mooie kerken heeft deze Toscaanse stad Firenze te bieden:

Florence als stad van kerken

Niet alleen Rome is een stad, waar u op elke straathoek kerken waarneemt. Ook Florence heeft voor de kerkliefhebber een aantal pracht exemplaren in zijn bezit. De meest bekende kerk in Florence is toch wel de Santa Maria del Fiore oftewel Il Duomo. Deze kerk domineert het straatbeeld van Firenze met zijn grote koepel en prachtige voorgevel. Ook namen als Santa Croce, Santa Maria Novella en de San Miniato al Monte zullen bij veel toeristen een belletje doen rinkelen. Buiten deze vier genoemde kerken die u eigenlijk niet mag missen tijdens uw stedentrip heeft Firenze nog meer interessante kerken in de aanbieding, die een bezoek meer dan waard zijn.

1. Basilica di San Lorenzo: de kerk van de Medici’s

Basilica di San LorenzoBasilica di San Lorenzo
Kerken FlorenceBasilica di San Lorenzo

De Sint-Laurensbasiliek in Florence heeft lange tijd gediend als parochiekerk van de bankiersfamilie de Medici, waardoor ook een aantal leden van deze familie in deze kerk begraven zijn alsmede kunstenaar Donatello. In 1419 kreeg Brunelleschi opdracht de kerk in klassieke renaissancistische stijl te bouwen. Michelangelo ontwierp de grafkamers voor de Medici’s (Cappelle Medicee) alsmede de Biblioteca, waarin de collectie van handschriften van de familie te vinden zijn. Kenmerkend voor de basiliek zijn de oranje koepels ontworpen door Buontalenti, de tuin aan de kruisgang met buxushagen en sinaasappel- en granaatbomen en de verschillende prachtige kunstwerken, waaronder Het martelaarschap van San Lorenzo van Bronzino. De bronzen kansels in het schip behoren tot een van Donatello’s laatste werken.

Het bezoeken van dit complex bestaat uit twee delen met aparte tickets. Ten eerste de populaire grafkapellen van de Cappelle Medicee (meer info Medici kapellen) en verder de basiliek van San Lorenzo zelf. Voor deze laatste dient u ook eigen tickets aan te schaffen waarmee u de kerk, crypte met museum en het klooster kunt bezoeken.

 • Entree basiliek: € 8,50 (inbegrepen in de Firenzecard)
 • Openingstijden basiliek: Maandag - vrijdag - zaterdag 10:00 - 17:30 uur en dinsdag - woensdag - donderdag 10:00 - 13:00 uur

Meer info Cappelle Medicee

2. Santa Maria del Carmine met de Cappella Brancacci

Santa Maria del CarmineDe kerk Santa Maria del Carmine
Capella BrancacciCapella Brancacci

De kerk Santa Maria del Carmine bevindt zich in de Florentijnse wijk Oltrarno en is opgericht in 1268 door een groep karmelieten monniken. Van het originele gebouw zijn slechts wat romaans-gotische elementen overgebleven, aangezien de rest door een brand in 1771 verzwolgen is. Gelukkig is bij deze brand de beroemde Capella Brancacci behouden gebleven. Gedurende de eeuwen heen is de kerk meerdere malen uitgebreid geworden en in de zestiende en zeventiende eeuwen gerenoveerd in een Barokke stijl. De façade is altijd onafgewerkt gebleven. In de Santa Maria del Carmine vindt u de Corsini kapel, waar leden van de rijkste familie van Florence in de zeventiende en achttiende eeuw, de Corsini’s, begraven liggen.

De Cappella Brancacci

De Santa Maria del Carmine is vooral beroemd vanwege de Cappella Brancacci. In deze kapel vindt u fresco’s over het leven van Petrus. Masolino begon met het schilderwerk in 1425, maar een groot aantal taferelen schilderde zijn leerling Masaccio. Masaccio stierf voor de kapel af was en zijn werk werd weer afgemaakt door Lippi. De fresco’s zijn vooral beroemd geworden vanwege de schildersperspectief dat gebruik werd en het realisme wat erin naar voren kwam. Deze elementen waren nieuw in die tijd.

 • Entree: Toegang to de kerk is gratis. Voor de Cappelle Brancacci koopt u aparte tickets vanaf € 8,00 (inbegrepen in de Firenzecard).
 • Openingstijden: maandag / woensdag / donderdag / vrijdag / zaterdag 10.00 - 17.00 uur en zondag en feestdagen: 13.00 uur - 17.00 uur

3. San Salvatore in Ognissanti: parochiekerk van Vespucci

kerk FlorenceSan Salvatore in Ognissanti
kerk FlorenceSan Salvatore in Ognissanti

De Chiesa di San Salvatore in Ognissanti ligt in het centrum van Florence en stamt origineel uit 1250. De kerk is opgedragen aan ogni santi oftewel aan iedere Heilige, bekend en onbekend. In 1627 is de kerk bijna volledig herbouwd in Barokke stijl door Bartolomeo Pettirossi. Tien jaar later kwam er ook een nieuwe voorgevel voor de kerk van de hand van Matteo Nigetti. De Chiesa Ognissanti was een van de eerste kerken in renaissancistisch Firenze in Barokke stijl. De campanile (toren) van de kerk is in de dertiende en veertiende eeuw gebouwd. De Ognissanti is vooral bekend geworden, omdat het de parochiekerk was van de familie Vespucci. De ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci, naar wie het continent Amerika vernoemd is, is afgebeeld op Ghirlandaio’s fresco Madonna della Misericordia. Het laatste avondmaal van Ghirlandaio vindt u in het klooster naast de kerk.

 • Entree: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks 9:30 - 12:30 uur en 16:00 - 19:15 uur (woensdagmiddag gesloten)

4. Orsanmichele: een kerk in kubusvorm

Orsanmichele FlorenceOrsanmichele in de winkelstraat
Orsanmichele FirenzeOrsanmichele

De Orsanmichele ligt middenin een winkelstraat van Florence, de Via Calzaiuoli, en heeft daardoor een vrij aparte vorm. Hij is kubusvormig en bestaat uit drie verdiepingen. De oorspronkelijke kapel stamt uit 750 en werd toen San Michele in Orto genoemd, omdat deze in de tuinen van het aangrenzende klooster lag. Hierna werd de Orsanmichele tot een graanbeurs omgebouwd en pas daarna tot een kerk. Hoewel de vensters dichtgemetseld zijn, kunt u het gotisch maaswerk zien. De versiering van de kerk was de verantwoordelijkheid van de belangrijkste gilden in Florence. In circa zestig jaar lieten de gilden beelden maken van hun patroonheiligen, die ze in de nissen van de buitenkant lieten plaatsen. Deze beelden zijn tegenwoordig kopieën van het origineel. Kunstenaars als Ghiberti en Donatello hebben ze gemaakt.

 • Toegang: Kerk + Museum, vanaf 11 € (Koop tickets online)
 • Openingstijden: Maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag: 8.30 - 18.30 uur en zondag 8.30 - 13.30 uur

5. De Grote Synagoge en Museo Ebraico

De synagoge van FlorenceDe synagoge van Florence
De synagoge van FlorenceDe synagoge van Florence

Wie wel eens in Florence is geweest, zal aan de oranje skyline een blauwe koepel ontdekken. Deze koepel behoort aan de Grote Synagoge toe, waarvan de bouw werd gestart in 1874. De eerste bouwsteen die gelegd werd, werd zelfs uit Jeruzalem gehaald. In acht jaar voltooide men de bouw van de synagoge, volledig in Moorse stijl. Marco Treves, Mariano Falcini en Vincenzo Micheli waren de ontwerpers van de synagoge. Het wit en roze gesteente van de buitenkant werd uit onder andere Assissi gehaald. Binnen overheersen rijkgekleurde fresco’s en mozaïeken. Op de derde verdieping vindt u een klein museum: Museo Ebraico. Hier kunt u rituele voorwerpen en kledingstukken bekijken, die nog steeds tijdens de sjoel gedragen worden. Ook kunt u Thora documenten bekijken, die de overstroming van 1966 overleefd hebben.

6. Basilica della Santissima Annunziata

Kerken FlorenceBasilica della Santissima Annunziata
Basilica della Santissima AnnunziataBasilica della Santissima Annunziata

De Basilica della Santissima Annunziata, oftewel voorheen de Santa Maria della Scala genoemd, is een kerk gesticht door de servietenorde van 1250. In de periode 1444 en 1481 werd de kerk door Michelozzo verbouwd. In het atrium vindt u een paar beroemde fresco’s van de maniëristische schilders Rosso Fiorentiono, Jacopo Pontormo en Andrea del Sarto. Het bekendste werk is De reis van de Wijzen en De geboorte van Maria, allebei van Del Sarto. De basiliek heeft een donker interieur, maar is rijkversierd. Het bekendst is de basilica om het schilderij van Maria door monnik Bartolomeo, die hieraan begon in 1252 en die voltooid is door een engel. Zo gaat de legende volgens de vrome gelovigen. Een ander beroemd element uit de kerk is de Chiostrino dei Morti, de kruisgang der doden. Deze kruisgang werd zo genoemd, omdat hij tijdenlang gebruikt werd als begraafplaats. Nu is de gang bekend om het fresco van Del Sarto. Het is in de Santissima Annunziata traditie voor pasgetrouwde stelletjes om bloemen te schenken aan Maria.

 • Entree: Gratis
 • Openingstijden: Dagelijks 7:30 - 12:30 uur en 16:00 - 18:30 uur; ook op feestdagen van 20:45 uur tot 21:45 uur

7. Basilica di Santo Spirito Firenze

Basilica di Santo SpiritoBasilica di Santo Spirito
Kerken FirenzeHet laatste avondmaal in Basilica di Santo Spirito

De Basilica Santa Maria del Santo Spirito ligt in de wijk Oltrarno en is in 1250 gesticht door de augustijner monniken. De kerk werd gerenoveerd en de huidige bouw danken we aan Brunelleschi, die in 1435 met de renovatie begon. De voorgevel van de kerk uit de achttiende eeuw is nooit voltooid. Het interieur is een harmonieus geheel, dat alleen verstoord wordt door het barokke baldakijn en het hoogaltaar. De kerk heeft maar liefst 38 zijaltaren, die versierd zijn met schilderwerk en beeldhouwwerk uit de vijftiende en zestiende eeuw. Werk van Ghirlandaio en Lippi zult u hier vaker tegenkomen. In de Nerlikapel vindt u bijvoorbeeld Lippi’s Madonna met kind. Ook bekend is het uit 1491 afkomstige casettenplafond van Simone del Pollaiuolo.

 • Entree: De kerk is gratis, maar wel 2 euro entree om de het schilderij van de Santo Spirito en de 'Jonge Michelangelo' te bewonderen
 • Openingstijden: Elke dag van 10:00 - 13:00 uur en 15:00 - 18:00 uur. Op woensdag is de kerk gesloten en op zondag gaat de kerk pas open om 11:30 uur.
 • Website

8. Klassiek concert of opera in een kerk

Kerken Firenze
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."