Florence / Bezienswaardigheden / Piazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo Florence

Voor een panoramisch uitzicht over de stad Florence

Piazzale Michelangelo

Bovenop een heuvel van Florence ligt het plein Piazzale Michelangelo met enkele replica's van beelden van Michelangelo. Dit is dé plek voor het beste panorama van Florence.

Info Piazzale Michelangelo

Locatie De Piazzale Michelangelo ligt iets verderweg van alle andere bezienswaardigheden (bijvoorbeeld 1,8 kilometer van de centrale Duomo). U kunt het plein op de volgende manieren bereiken:
  • Te voet vanuit de stad: U kunt er voor kiezen een stukje stevig heuvelop te wandelen. Optie 1: U start onderaan bij Piazza Giuseppe Poggi (gelegen naast de rivier) waarna u in een mooie wandeling van 10 minuten de Piazzale Michelangelo bereikt heeft. Optie 2: U kunt de Via di San Niccolo volgen, waarmee u een mooie wandeling zult maken via de Porta San Miniato.
  • Te voet vanuit de Boboli-tuinen: Komt u vanuit de Boboli-tuinen? Dan kunt u een 1,5 kilometer lange wandeling over de Via di Belvedere maken, waarbij u langs een heel stuk stadsmuur zult wandelen.
  • Per auto: U komt aanrijden via de Via Michelangiolo. Daarna zijn er de nodige parkeerplekken waar u tijdelijk uw auto kunt parkeren voor een klein bedrag.
  • Hop on hop off bus: In Florence heeft de hop on hop off bus ook een stop bij Piazzale Michelangelo, ideaal als u de wandeling niet wilt maken. Meer info over deze toeristenbussen. U kunt eventueel ook de openbare bus '12' nemen naar de piazzale.

Tip Nu u toch al zover heuvelop bent, raad ik u ook aan nog 8 minuten verder door te lopen naar de San Miniato al Monte. Een prachtige kerk op dezelfde heuvel.

Panoramisch uitzicht op de Piazzale Michelangelo

Het Piazzale Michelangelo is een plein uit 1860 van Giuseppe Poggi en staat vol replica’s van beelden van Michelangelo, waaronder een tweede kopie van de David (het origineel staat in de Galleria dell'Accademia). De Piazza ligt op een heuvel, waardoor u een prachtig 360 graden uitzicht over Florence en omgeving hebt. Maak foto’s van de kronkelende Arno, de Ponte Vecchio, de Palazzo Vecchio, het Uffizi, de Santa Croce basiliek en natuurlijk de Santa Maria del Fiore (de Duomo) en geniet van het uitzicht over de Florentijnse skyline en de Toscaanse heuvels.

De bezienswaardigheden op de piazzale

Centraal op het Piazzale Michelangelo staat een gedenkteken voor Michelangelo, bestaande uit de David omringd door vier beelden die officieel op het graf van Lorenzo en Giuliano de Medici geplaatst moesten worden. Achter het beeld is een loggia gebouwd, waar Poggi eigenlijk alle beelden van Michelangelo wilde tentoonstellen. Dit is nooit gebeurd en nu zit er een restaurant in de loggia.

Piazzale MichelangeloHet gezellige Piazzale Michelangelo
Piazzale Michelangelo FlorenceUitzicht vanaf Piazza Michelangelo Florence

De weg ernaar toe

Aangezien het Piazzale Michelangelo op een heuvel ligt, is het best een pittige klim omhoog. U hoeft zich onderweg echter niet te vervelen. Zo zult u geheid een hoge uitkijktoren tegenkomen, de Porta San Niccolò, die ooit een poort vormde in de verdedigingsmuren van Firenze. Arnolfo di Cambio ontwierp de poort en de verdedigingsmuren in 1324, maar in de negentiende eeuw is een groot deel van de verdedigingsmuren gesloopt als gevolg van stedelijke vernieuwing. De toren werd gespaard, aangezien het een prachtig uitzicht over de stad gaf. De toren kunt u beklimmen en bevat slechts 160 treden tot de top.

Monument Michelangelo FlorenceHet monument ter ere van Michelangelo
Rozentuin FlorenceFolon el i Giardino delle Rose, de rozentuin

Giardino delle Rose (rozentuin)

Een andere bezienswaardigheid die u op weg naar het Piazzale Michelangelo tegenkomt, zijn de Giardino delle Rose oftewel het rozentuinpark. Ook vanuit de Giardino hebt u een schitterend uitzicht over de stad, aangezien de rozentuin op de helling van de heuvel waarop het Piazzale zich bevindt gevestigd is. Poggi ontwierp ook dit tuinpark in opdracht van de stad Florence, omdat deze de hoofdstad was geworden van Italië in 1865. Attilio Pucci maakte er voor het eerst rozentuinen van rond 1895, toen het park ook voor publiek geopend werd. Tegenwoordig vindt u in het rozentuinpark ook een Japanse tuin en de beelden van de Vlaamse beeldhouwer Folon, gedoneerd aan Florence door diens weduwe. De beelden zijn: Partir (2005), Un oiseau (1993), Chat-oiseau (1994), Chat (1996), Vingt-cinquième pensée (2001), Méditerranée (2001), Panthère (2003), Walking (2003), Je me souviens (2003), Partir (2005) and L’envol (2005).

San Miniato al Monte

Vanuit heel Florence is de Basilica di San Miniato al Monte bovenop de heuvel te zien. Vanaf het Piazzale Michelangelo is dit hooguit acht minuten heuvelop lopen. Meer info in het uitgebreide artikel over de kerk.

Meer San Miniato al Monte


Waar ligt Piazza Michelangelo in Firenze?

florence piazzale michelangelo
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."