Florence / Museum / Galleria dell’Accademia

Galleria dell’Accademia Florence

Het museum in Firenze met de David van Michelangelo

Galleria dell’Accademia

De Galleria dell’Accademia in Florence was oorspronkelijk een kunstacademie en is tegenwoordig een beroemd museum vanwege de 'David' van Michelangelo.

Info & Tickets Galleria dell’Accademia

Locatie Via Ricasoli, 58/60, Firenze
Tickets

Let op: wegens beperkte capaciteit is in het hoogseizoen aanbevolen ruimschoots voor uw bezoek aan de Galleria dell'Accademia tickets te reserveren. Op zaterdag en zondag is reserveren zelfs vereist.

Tip: Bent u van plan ook het Uffizi museum te bezoeken in Florence? Dan raden wij u ook deze Florence Pass aan. Deze handige kaart bevat o.a. tickets voor de Galleria dell'Accademia, de Duomo en het Uffizi museum.

Florence Pass reserveren

Tijden
  • Dinsdag t/m zondag van 9:00 - 18:45 uur
  • Gesloten: Maandag, 1 januari en 25 december

Bezoek de David van Michelangelo in de Galleria dell’Accademia

Het beroemdste beeld in Florence is bij uitstek de David van Michelangelo. Het beeld was eerst op de Piazza della Signoria geplaatst, maar om het te beschermen tegen het weer werd David naar de Galleria dell'Accademia in Florence overgebracht. Op de piazza staat alleen nog een replica. Ook het beeld op het uitkijkpunt van de stad, de Piazzale Michelangelo, is slechts een kopie van het echte beeld. Maar in de Galleria vindt u niet alleen de oorspronkelijke David; ook kunstenaars als Botticelli en Del Sarto kunt u er vinden.

Het Museo dell’Accademia werd in 1563 opgericht door Bartolomeo Ammanati, Agnolo Bronzino en Giorgio Vasari, kunstenaars van de reeds benoemde kunststijl maniërisme. Hierdoor vormde de Galleria dell’Accademia de eerste kunstacademie in Europa. In 1784 werd er een kunstcollectie ondergebracht in de academie met als doel de studenten voorbeelden te verschaffen, die ze konden bestuderen en kopiëren. Naast beroemde beelden bevat het museum ook een grote verzameling schilderijen van Florentijnse kunstenaars, een collectie kunstwerken vervaardigd door studenten van de Accademia, religieuze prenten uit de middeleeuwen en Russische iconen.

Galleria dell Accademia FlorenceGalleria dell'Accademia, meer dan alleen de David
Galleria dell Accademia FlorenceDe wereldberoemde David van Michelangelo

De werken van Michelangelo

Het bekendste werk van Michelangelo Buonarotti, de David, is in 1873 ondergebracht in de Galleria dell’Accademia om het te beschermen tegen weersinvloeden op het open Piazza della Signoria. De David is een naakt Bijbels beeld van 5.20 meter hoog, die net de reus Goliath gedood heeft. Het beeld was in opdracht van de stad gemaakt en zorgde ervoor dat Michelangelo op een 29-jarige leeftijd de belangrijkste beeldhouwer van zijn tijd werd. De David vindt u in de Tribune, een speciale ruimte in de Galleria dell'Accademia. Andere beelden van Michelangelo in de Accademia zijn de Quattro Prigionieri, die op het graf van paus Julius II geplaatst zouden worden. Ook de Matteüs en de Pietà van Palestrina vindt u in de Accademia Florence.

Het muziekinstrumentenmuseum in de Galleria dell’Accademia

In het pand van de Accademia is eveneens het muziekinstrumentenmuseum van Florence gevestigd. Hier kunt u de collectie muziekinstrumenten zien van het conservatorium Luigi Cherubini, die sinds 1996 in bruikleen zijn gegeven. De oudste piano van Bartolomeo Christofori bevindt zich hier bijvoorbeeld. Er zijn vijftig instrumenten in totaal te vinden, waarvan het overgrote deel afkomstig zijn van de families Lotharingen en de Medici. De speciaalste instrumenten zijn de violen, cello’s en altviolen van Ferdinando de Medici, waarvan enkele vervaardigd zijn door de bekende violenmaker Antonius Stradivarius.

Waar ligt de galerie in Firenze?

accademia florence tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
18 maart 2023 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."