Florence / Bezienswaardigheden / Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio Florence

Het paleis en stadhuis van Florence (Firenze)

Palazzo Vecchio

Het indrukwekkende Palazzo Vecchio is een van de mooiste paleizen van Florence en huisvest tegenwoordig zowel een museum als het stadhuis van Firenze. Tickets voor de Arnolfo toren beklimmen.

Info & Tickets Palazzo Vecchio

Locatie Piazza della Signoria
Tickets Tickets reserveren
Tijden
  • Museum: vrijdag t/m woensdag 9:00 - 19:00 uur en donderdag 9:00 - 14:00 uur
  • Toren: vrijdag t/m woensdag 9:00 - 17:00 uur en donderdag 9:00 - 14:00 uur
Tip Wilt u Palazzo Vecchio op een bijzondere manier ervaren? Ga dan mee op deze bijzondere rondleiding waarbij u enkele van de verborgen plekjes en passages van Palazzo Vecchio ontdekt met een deskundige gids.

Palazzo Vecchio, de Florentijnse zetel van macht

Het Palazzo Vecchio is altijd een van de belangrijkste paleizen van Florence geweest, aangezien het vroeger dienst deed als een overheidsgebouw, waar de politieke macht van Florence gezeteld was. Tegenwoordig is het paleis nog altijd het stadshuis van Firenze, maar doet het paleis ook dienst als museum waar een deel van de kunstverzameling van de Medici’s getoond wordt.

De geschiedenis van het Palazzo Vecchio

In 1322 werd de bouw van het Palazzo Vecchio voltooid. Deze voltooiing werd ingeleid door de klok in de toren te plaatsen, die de burgers van Florence moest waarschuwen bij gevaar. De buitenkant van de Palazzo Vecchio is door de jaren heen vrijwel ongewijzigd gebleven, maar de binnenkant is door Cosimo I de Medici onder handen genomen. Vasari kreeg deze opdracht en hij bracht meerdere fresco’s aan van Florentijnse wapenfeiten. Ook verbond Cosimo I het Palazzo Pitti aan de overkant van de Arno middels ondergrondse gangen met het Palazzo Vecchio.

Paleis in FlorencePalazzo Vecchio Firenze aan de Piazza della Signoria
Palazzo VecchioDe Salone dei Cinquecento van het stadhuis

Spraakmakende vertrekken in het Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio bestaat uit meerdere vertrekken, waarbij de Salone dei Cinquecento de bekendste is. Andere spraakmakende ruimtes zijn: de Cappella di Eleonora, de Sala dei Gigli en de Sala delle Mappe.

Uitgelicht: de Salone dei Cinquecento

Deze 'zaal van vijfhonderd', gebouwd in 1495, is ontworpen en van fresco’s voorzien door Giorgio Vasari. De zaal werd vroeger gebruikt voor vergaderingen van de Algemene Volksraad, waar precies vijfhonderd man aanwezig konden zijn. De zaal van vijfhonderd bevat een cassettenplafond, waarbij het plafond is opgedeeld in verscheidene panelen die een schildering bevatten. De bekendste vindt u centraal in het plafond. Deze is van Vasari en heet de Apotheose van Cosimo I.

Uitgelicht: de Capella die Eleonora

Cosimo de Medici trouwde met Eleonora van Toledo en richtte op de bovenste verdieping van de Palazzo Vecchio voor zijn echtgenote een kleine kapel in voor Eleonora’s privé toewijdingen. De kapel werd beschilderd door Bronzino met Bijbelse afbeeldingen, waarin de verlossing centraal stond. De fresco’s op de muren geven scènes uit het leven van Mozes weer. Het altaarstuk is een kopie, die Bronzino vervaardigde in 1553 uit zijn origineel van 1545.

Palazzo VecchioDe binnenplaats van het Palazzo Vecchio
Palazzo Vecchio FlorenceHet prachtig versierde paleis in Florence

Uitzicht over Firenze

De klokkentoren van de Palazzo Vecchio is het oudste gedeelte van het paleis en is waarschijnlijk ontworpen door Di Cambio. De toren is in totaal 95 meter hoog en deze kunt ubeklimmen voor een prachtig uitzicht over het historische centrum van Firenze. Ondanks de vierhonderd treden is het een relaxte klim naar boven, omdat u op meerdere punten naar buiten kunt kijken en omdat deze toren nog niet zo druk bezocht is, de toren is pas open voor publiek sinds 2012, als de klokkentoren van de Duomo. Omwille van de veiligheid kunt u de toren niet in, wanneer het regent. Tevens zijn kinderen onder de zes jaar om die reden niet toegestaan. Kinderen ouder dan zes mogen de toren alleen bezoeken in aanwezigheid van een volwassene.

Palazzo Vecchio tickets


Waar ligt het paleis in Florence?

paleis Florence
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."