Florence / Museum / Museo di San Marco

Museo di San Marco Florence

Mooie fresco's in het San Marco museum en klooster van Florence

Museo di San Marco Florence

Het Museo di San Marco is een voormalig klooster in Florence (Firenze) en nu een museum met tal van religieuze voorwerpen en fresco's van de monniken.

Info & Tickets Museo di San Marco

Locatie Piazza San Marco, 3, Firenze
Tickets
  • Tickets museum, vanaf € 14,50 (Tickets reserveren)
  • Van 18 t/m 25 jaar € 6,00
  • De aangrenzende San Marco kerk is gratis te bezoeken

Tickets reserveren

Voordelig: Bent u van plan veel musea en paleizen te gaan bezoeken in Florence? Dan raden wij u de FirenzeCard aan. Met deze FirenzeCard kunt u 72 uur lang tientallen attracties zoals het Uffizi, Galleria dell'Accademia, Palazzo Vecchio en deze Museo di San Marco.

Tijden Museum
  • Maandag t/m zaterdag 8:15 - 13:50 uur (13:20 uur kassa dicht)
  • 2e en 4e zondag van de maand 8:15 - 13:50 uur
  • Gesloten: elke maandag na een geopende zondag
Kerk
  • Dagelijks 10:00 - 12:30 uur en 16:30 - 19:00 uur
  • Op woensdag alleen 16:30 - 19:00 uur

Religieuze rekwisieten in het Museo di San Marco

In de dertiende eeuw werd er in Florence een klooster gesticht, dat uitgebreid werd in 1437 toen franciscaner monniken op uitnodiging van Cosimo Il Vecchio naar Firenze verhuisden. De religieuze voorwerpen van de monniken en de kunst uit het klooster, zoals de fresco’s van monnik Fra Angelico, vormen nu samen een museum: het Museo di San Marco.

De kruisgang van het Museo di San Marco

Michelozzo ontwierp het nieuwe klooster van 1437 en maakte hierin veel eenvoudige kruisgangen aan. De bekendste noemde hij Chiostro di Sant’Antonino, genoemd naar de eerste prior van het klooster die later aartsbisschop van Firenze werd. De fresco’s in deze kruisgang zijn van de hand van Poccetti en laten scènes zien uit het leven van San Marco. De panelen in de rechterhoek van de gang zijn van een bewoner zelf: de begaafde Fra Angelico.

Museo di San Marco in FlorenceMuseo di San Marco in Florence met de beroemde fresco's
San Marco FlorenceGelegen aan het drukke Piazza San Marco

Het pelgrimshospitium

Het pelgrimshospitium was van oudsher een ruimte, waar pelgrims en andere bezoekers konden verblijven op hun weg naar Rome. Nu is de zaal omgetoverd tot museumruimte, waar de vrijstaande schilderijen van het museum staan. Hier vindt u bijvoorbeeld drie meesterwerken: Angelico’s Kruisafneming, Madonna dei Linaiuoli een altaarstuk voor de Santa Trinita gemaakt door het gilde der vlaswerkers en de Bewening van Christus voor de Santa Maria della Croce al Tempio.

Museo di San Marco in FlorenceEen van de kloostergangen van het museum
San Marco FlorenceDe naastgelegen kerk van San Marco

Overige kunstwerken in het voormalig klooster

Op de binnenplaats van het Museo di San Marco vindt u de kapittelzaal, waar de gerestaureerde Kruisiging met heiligen van Angelico hangt. Een muur van de refter is bedekt met het fresco Het laatste avondmaal van Ghirlandaio. Op de eerste verdieping hangt de Annunciatie van Angelico. In de slaapcellen van het klooster vindt u meerdere fresco’s met scènes uit het leven van Jezus. Aan de derde galerij vindt u nog een kleine bibliotheek, die door Michelozzo ontworpen was voor Cosimo. Ook kunt u een bezoek brengen aan de Basilica di San Marco welke naast het klooster ligt.

Tickets Museo di San Marco Firenze


Waar ligt het San Marco Museum?

Museo di San Marco
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."