Florence / Bezienswaardigheden / Palazzo Pitti

Palazzo Pitti in Florence

Paleis in Florence met de Galleria Palatina

Palazzo Pitti Firenze

Het enorme Palazzo Pitti is een paleis in Florence met schitterende kunstwerken in de Galleria Palatina en omgeven door de befaamde Boboli tuinen.

Praktische info Palazzo Pitti

Lokatie Piazza de' Pitti, 1 Firenze
Tickets Ticket inclusief alle Palazzo Pitti collecties: Koninklijke appartementen, Galerie Palatina, Galerie voor Moderne Kunst, Schatkamer van de Groothertog en Museum voor Kostuums en Mode

Tickets reserveren

Tip: Bent u van plan veel musea en paleizen te gaan bezoeken in Florence? Dan raden wij u de voordelige FirenzeCard aan. Met deze populaire FirenzeCard kunt u 72 uur lang tientallen attracties zoals het Uffizi, Galleria dell'Accademia, Palazzo Vecchio en uiteraard Palazzo Pitti én de aangrenzende Boboli-tuinen. Deze kaart heeft u snel terug verdiend!

Info Firenzecard
Tijden
  • Dinsdag t/m zondag 8:30 - 18:30 uur
  • Gesloten op maandag, 1 januari en 25 december
  • 25 en 26 december gesloten
Website Officiële website

Palazzo Pitti: een concurrerend paleis voor de Medici

Het Palazzo Pitti werd gebouwd in opdracht van Luca Pitti, een Florentijnse bankier. De bouw begon in 1457 en het ontwerp wordt toegeschreven aan Brunelleschi. Aan de enorme omvang van het paleis kunt u zien dat de Pitti’s probeerden de Medici’s met hun paleis te overtroeven. Daarom is het juist zo pijnlijk dat de Medici’s het paleis overnamen, toen de Pitti’s de bouwkosten niet meer konden dragen in 1549. Het paleis bleef tot 1737 in handen van de Medici’s, waarna het in handen kwam van de Habsburgse familie Lotharingen. Hierna heeft Napoleon Bonaparte hier een tijd vertoefd. In de tijd van de eenwording van Italië ging het paleis weer over naar de Italiaanse koninklijke familie.

Palazzo PittiHet indrukwekkende Palazzo Pitti
Palazzo Pitti FlorencePalazzo Pitti bevat de Galleria Palatina

De vertrekken in het palazzo

Wanneer u een bezoek brengt aan het Palazzo Pitti zijn er een aantal vertrekken, die u gezien moet hebben. Zo grenst achter het Palazzo de befaamde Boboli tuinen met befaamde kunstwerken en de grotta grande. De binnenplaats van het Palazzo is ontworpen door Bartolomeo Ammanati. Het bekendste vertrek in het paleis is echter de Galleria Palatina met diverse zalen waarin bekende Italiaanse kunstwerken hangen. Daarnaast heeft u de Galleria d’Arte Moderna met contemporaine kunst, het Museo degli Argenti (zilverwerkmuseum), de Galleria del Costume en de Appartimenti Reali.

De Galleria Palatina

De Galleria Palatina vormt het hart van het Palazzo Pitti. Hier vindt u kunstwerken van onder meer Botticelli, Titiaan, Veronese, Caravaggio en Rafael. Deze werken zijn verzameld door zowel de Medici’s als de Lotharingen en de originele rangschikking van de schilderijen is zo gelaten, zoals de oorspronkelijke families de schilderijen geplaatst hadden. De Galleria bestaat uit elf zalen maar liefst, waarvan de eerste vijf plafondfresco’s bevatten ter ere van de eer en glorie van de Medici’s.

Paleis FlorenceHet paleis vanuit de Boboli-tuinen
Galleria PalatinaMooie kamers van de Galleria Palatina

De Appartamenti Reali

De koninklijke vertrekken van de Italiaanse vorsten kunt u bezichtigen op de eerste verdieping in een zijvleugel van het Palazzo. Deze kamers zijn gebouwd in de zeventiende eeuw en zijn versierd met fresco’s van diverse kunstenaars, portretten van de Medici’s en een aantal achttiende-eeuwse gobelins. De vertrekken waarin de familie Lotharingen vertoefd heeft, zijn meer in een neoclassicistische stijl ingericht.

Overige musea

De zomervertrekken van de Medici’s zijn nu omgebouwd tot het Zilverwerkmuseum, waarin de smaak van de families in waardevolle objecten worden tentoongesteld. De Galleria del Costume, die geopend is voor publiek sinds 1983, laat de veranderende smaken aan het hof zien wat betreft kleding. De Galleria d’Arte Moderna toont kunstwerken van de Macchiaioli, een groep kunstenaars uit Toscane die qua stijl leken op de Franse impressionisten.


Waar ligt Palazzo Pitti in Florence?

Florence bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.84%) 584 reviews
19 oktober 2020 Simone: "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."