Florence / Bezienswaardigheden / Palazzo Pitti

Palazzo Pitti, paleis in Florence

Tickets Pitti Palace in Florence met de Galleria Palatina

Palazzo Pitti Firenze

Het enorme Palazzo Pitti is een paleis in Florence met schitterende kunstwerken in de Galleria Palatina en omgeven door de befaamde Boboli tuinen.

Info & Tickets Palazzo Pitti Firenze

Locatie Piazza de' Pitti, 1 Firenze
Tickets

Let op: Op zaterdag en feestdagen dient u minimaal één dag van tevoren te reserveren.

Tickets incl. alle Palazzo Pitti collecties: Koninklijke appartementen, Galerie Palatina, Galerie voor Moderne Kunst, Schatkamer van de Groothertog en Museum voor Kostuums en Mode

  • Absolute aanrader: Combiticket Uffizi + Boboli-tuinen + Palazzo Pitti (Boek uw tickets). Dit ticket is zeer voordelig, alleen is deze vanwege de populariteit van het Uffizi snel uitverkocht.
  • Tickets Palazzo Pitti, vanaf € 16,00 (online tickets reserveren incl reserveringskosten)
  • Kinderen 18 t/m 25 jaar € 2,00
  • Kinderen t/m 17 jaar en houders FirenzeCard gratis
  • Audioguide € 8,00
  • Boboli tuinen € 11,20 (meer info Boboli tuinen)
1. Tickets Palazzo Pitti

2. Combiticket (+ Uffizi)

Tijden
  • Dinsdag t/m zondag: openingstijden 8:15 - 18:30 uur
  • Gesloten op maandag, 1 januari en 25 december
Website Officiële website

Palazzo Pitti: een concurrerend paleis voor de Medici

Het Palazzo Pitti werd gebouwd in opdracht van Luca Pitti, een Florentijnse bankier. De bouw van het Palazzo Pitti begon in 1457 en het ontwerp wordt toegeschreven aan Brunelleschi. Aan de enorme omvang van het paleis in Florence kunt u zien dat de Pitti’s probeerden de Medici’s met hun paleis te overtroeven. Daarom is het juist zo pijnlijk dat de Medici’s het paleis overnamen, toen de Pitti’s de bouwkosten niet meer konden dragen in 1549. Het paleis bleef tot 1737 in handen van de Medici’s, waarna het in handen kwam van de Habsburgse familie Lotharingen. Hierna heeft Napoleon Bonaparte hier in Florence een tijd vertoefd. In de tijd van de eenwording van Italië ging het paleis weer over naar de Italiaanse koninklijke familie.

Palazzo PittiHet indrukwekkende Pitti paleis in Firenze
Palazzo Pitti FlorencePalazzo Pitti bevat de Galleria Palatina

De vertrekken in het paleis

Wanneer u een bezoek brengt aan het Palazzo Pitti zijn er een aantal vertrekken, die u gezien moet hebben. Zo grenst achter het Palazzo de befaamde Boboli tuinen met befaamde kunstwerken en de grotta grande. De binnenplaats van het Palazzo is ontworpen door Bartolomeo Ammanati. Het bekendste vertrek in het paleis is echter de Galleria Palatina met diverse zalen waarin bekende Italiaanse kunstwerken hangen. Daarnaast heeft u de Galleria d’Arte Moderna met contemporaine kunst, het Museo degli Argenti (zilverwerkmuseum), de Galleria del Costume en de Appartimenti Reali.

De Galleria Palatina

De Galleria Palatina vormt het hart van het Pitti paleis. Hier vindt u kunstwerken van onder meer Botticelli, Titiaan, Veronese, Caravaggio en Rafael. Deze werken zijn verzameld door zowel de Medici’s als de Lotharingen en de originele rangschikking van de schilderijen is zo gelaten, zoals de oorspronkelijke families de schilderijen geplaatst hadden. De Galleria bestaat uit elf zalen maar liefst, waarvan de eerste vijf plafondfresco’s bevatten ter ere van de eer en glorie van de Medici’s.

Paleis FlorenceHet paleis vanuit de Boboli-tuinen
Galleria PalatinaMooie kamers van de Galleria Palatina

De Appartamenti Reali

De koninklijke vertrekken van de Italiaanse vorsten kunt u bezichtigen op de eerste verdieping in een zijvleugel van het Palazzo. Deze kamers zijn gebouwd in de zeventiende eeuw en zijn versierd met fresco’s van diverse kunstenaars, portretten van de Medici’s en een aantal achttiende-eeuwse gobelins. De vertrekken van het Palazzo Pitti waarin de familie Lotharingen vertoefd heeft, zijn meer in een neoclassicistische stijl ingericht.

Overige musea

De zomervertrekken van de Medici’s zijn nu omgebouwd tot het Zilverwerkmuseum, waarin de smaak van de families in waardevolle objecten worden tentoongesteld. De Galleria del Costume, die geopend is voor publiek sinds 1983, laat de veranderende smaken aan het hof zien wat betreft kleding. De Galleria d’Arte Moderna toont kunstwerken van de Macchiaioli, een groep kunstenaars uit Toscane die qua stijl leken op de Franse impressionisten.

Palazzo Pitti tickets

Waar ligt Palazzo Pitti in Florence?

Florence Galleria Palatina
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."