Florence / Toscane excursies vanaf Florence

Excursies omgeving Florence

Dé 11 beste Toscane excursies, tours en dagtrips vanuit Florence

excursies Florence

Alle info over tours, activiteiten en excursies in de omgeving van Florence. Tips voor leuke activiteiten, dagtochten vanuit Florenceen dingen om te doen in Toscane:

Wat te doen in Toscane? - 11 Dagtochten vanaf Florence

Wanneer u langere tijd in de hoofdstad van Toscane bent, is het een absolute aanrader om meer van het unieke Toscaanse landschap mee te pikken. Rijd door de Toscaanse heuvels heen of maak een excursie of dagtocht. Bezoek de wijngebieden van de regio. Laat u betoveren door de vele cipressen en olijfbomen langs de weg. Naast Florence zijn er in regio Toscane nog een aantal steden te bezichtigen, die op uw lijstje moeten staan. Denk hierbij aan steden als Pisa, Lucca, Siena en Arezzo. Maar ook Venetië is te doen vanuit Florence, wanneer u gebruik maakt van de verschillende hogesnelheidstreinen in de richting van Triëste. Ook de kleinere plekken in de omgeving Florence, zoals Fiesole, San Gimignano en Certaldo zijn een bezoek meer dan waard.

1. Pisa (83 km)

De scheve toren van PisaDe scheve toren van Pisa
Pisa ToscanePisa ligt niet ver van Florence

Op ongeveer 83 kilometer van Florence af ligt Pisa, bekend uiteraard van de beroemde scheve toren van Pisa. Vanuit Florence kun je Pisa per trein bezoeken, of nog beter met deze begeleide dagtrip vanuit Florence. In de middeleeuwen domineerde Pisa het middellandse zeegebied. In de twaalfde eeuw werden dankzij de verkregen welvaart daarom de Duomo, het Baptisterium en de Campanile gebouwd. Na de nederlaag tegen Genua begon Pisa’s verval. Het Campo dei Miracoli is momenteel het bekendste plein van Pisa, omdat hier zowel de scheve toren van Pisa en de Duomo plus Baptisterium te vinden zijn. Bezoek hier ook de Campostano, de begraafplaats, waar u beroemde fresco’s kunt zien en waar u door kunt lopen naar een van de oudste botanische tuinen van Europa. Iets meer naar de Arno toe vindt u een museum in het voormalig San Matteo klooster, dat ook dienst heeft gedaan als gevangenis. Het museum toont een collectie van Pisaanse en Florentijnse kunst uit de twaalfde tot zeventiende eeuw. Breng ook een bezoekje aan de Palazzo dei Cavalieri, het onderkomen van een instituut van de universiteit van Pisa. Als laatste is de Santa Maria della Spina een aanrader onder de Pisa bezienswaardigheden. Deze kerk is vol met gotische pinakels en torenspitsen.

📌 Favoriete excursie in Toscane: Als u slechts tijd heeft voor één volledige dagtrip vanuit Florence, raad ik deze uitstekende excursie aan, waarbij u in één dag de hoogtepunten van Pisa, Siena en San Gimignano zult gaan bezoeken. De ideale manier om een indruk te krijgen van Toscane!

Meer info Pisa

2. Dagtrip vanuit Florence naar de Chianti-streek

Dagtrips vanuit Florence
excursies florence

Op weg naar Siena vanuit Florence ziet u allerlei wijnranken langs de Toscaanse heuvels bloeien. Dit zijn de wijnranken van de Chianti streek. Deze bekende Italiaanse wijnstreek heeft meerdere goede wijnen voortgebracht zoals de Isole e Olena Chianti Classico. De chianti streek is een reliëfrijk landschap. In het westen ligt een onderdeel van de Apennijnen, namelijk de Monte dei Chianti. Verder vindt u zacht glooiende heuvels gekenmerkt door olijfbomen, wijngaarden, bossen en middeleeuwse dorpen. Een voorbeeld van zo’n dorp is Greve in Chianti, waar u de gele Basilica Santa Croce kunt bezoeken, een standbeeld vindt van Giovanni da Verrazzano en een bronzen standbeeld door Igor Mitoraj. Het dorp is beroemd vanwege de vreemd gevormde piazza’s en het marktplein dat van oudsher bezocht wordt. Bezoek ook het bekendste plaatsje van de streek: Panzano. Hier vindt u een twaalfde-eeuws kasteel dat een belangrijke rol speelde in de gevechten tussen Florence en Siena.

📌 Tip 1: Ben je een wijnliefhebber en wil je graag wijngaarden bezoeken en verschillende Chianti wijnen proeven? Dan is deze Chianti-wijntour vanuit Florence een echte aanrader.

📌 Tip 2: Wil je in één dag een mooie indruk krijgen van het Chianti landschap en daarnaast mooie steden als Siena, San Gimignano en Pisa bezoeken? Dan is deze dagtrip vanuit Florence mijn aanbeveling.

3. Fiesole (10 km)

Excursies omgeving FlorenceFiesole
Florence toursAmfitheater van Fiesole

Fiesole is een plaatsje dat ongeveer tien kilometer van Firenze af ligt. Het ligt in het typisch Toscaanse heuvellandschap. Fiesole werd gesticht door de Etrusken in de zevende eeuw voor Christus. Tot de opkomst van Firenze was het een welvarende en machtige stad. In 1028 werd de Duomo van Fiesole gebouwd met zijn indrukwekkende klokkentoren. Het interieur is vrij sober, maar achter de kerk vindt u een archeologische vindplaats. Er liggen resten van een Romeins theater, Etruskische muren en een museum over de Bronstijd. Ook vindt u in Fiesole een franciscaner klooster en neoclassicistische kerk. Rijdt u naar het gehucht San Domenico, dan kunt u daar de gelijknamige kerk bezoeken voor fresco’s van Fra Angelico Maria met engelen en heiligen en De kruisiging. Vlakbij staat ook de romaanse kerk Badia Fiesolana met een gestreepte marmeren muur en een binnenkant bestaande uit lokaal grijs zandsteen, het zogenaamde pietra serena.

Wilt u Fiesole bezoeken? Wanneer u niet over eigen vervoer beschikt dan is met stip de hop-on-hop-off bus de handigste optie. Lijn B van deze toeristenbus stopt namelijk op een aantal plekken in Fiesole.

Info bustour Fiesole

4. Mooiste plekken Toscane: Siena (72 km)

Florence ToursSiena, een van de mooiste plekken in Toscane
Excursie SienaDe kathedraal van Siena

De stad Siena ligt ongeveer tachtig kilometer van Florence af (boek uw dagtocht vanaf Florence). Siena is vooral bekend om zijn jaarlijkse Il Palio, het paardenrennen dat sinds 1287 gehouden wordt op Siena’s bekendste Piazza: Piazza del Campo. Op dit schelpvormige plein vindt u ook het Palazzo Publico met de Torre del Mangia. Ook vindt u hier de beroemde fontein Gaia terug. Wie Siena zegt, denkt ook meteen aan Siena’s Duomo en Campanile die de skyline vormgeven. De Santa Maria Assunta stamt uit de twaalfde eeuw en is een sprankelend voorbeeld van de Italiaanse gotiek met zijn rijkversierde façade. De Campanile is 77 meter hoog. Wanneer u Siena bezoekt, bezichtig dan ook de Basilica di San Domenico uit de dertiende tot vijftiende eeuw. Ook het neogotische paleis Palazzo Salimbeni, waar nu een bank in gevestigd is, is een van de bezienswaardigheden in Siena, net als het nationale museum voor kunstwerken uit de late middeleeuwen en renaissance.

Meer info Siena

5. San Gimignano (56 km)

Toscane ToursCentrum van San Gimignano
Florence regioHet stadje San Gimignano in Toscane

Het middeleeuwse stadje San Gimignano ligt ongeveer zestig kilometer van Florence (boek uw dagtocht vanaf Florence). De stad wordt gekenmerkt door de dertien torens, die het stadje sieren. Deze torens stammen al uit de twaalfde en dertiende eeuw. Ze werden opgericht door de adellijke families in de tijd dat San Gimignano vrij welvarend was door de constante stroom aan pelgrims, die door het stadje trokken op weg naar Rome. De pestepidemie en de verlegging van de pelgrimsroute maakte aan dit succes een einde. De oude stad bleef behouden, maar van de dertien torens kan alleen de Torre Grossa nog bezichtigd worden. De toren treedt u binnen via het Museo Civico. Dit museum is sowieso een bezoek waardig, aangezien er een aantal bekende fresco’s te bezichtigen zijn en een inscriptie van schrijver Dante, die ooit het stadje bezocht heeft. Andere bezienswaardigheden zijn:

  • De kerk Collegiata, waar u fresco’s kunt bewonderen
  • Het Palazzo del Popolo
  • De Via San Giovanni met winkels vol lokale producten
  • Piazza del Duomo
  • Piazza della Cisterna met de bekende stenen put

Boek een dagtocht

6. Lucca (81 km)

LuccaHet opvallende plein van Lucca
Excursie FlorenceIn Florence regio: de stadswallen van Lucca

Het plaatsje Lucca ligt op ongeveer 81 kilometer van Florence af. Het is een gezellig plaatsje, dat als Romeinse nederzetting in 180 voor Christus gesticht werd. Je kunt er rustig over de originele stadsmuren wandelen. Ook zijn er flink wat kerken, die een bezoekje waard zijn. Waar ooit het Romeinse forum was, staat nu bijvoorbeeld de San Michele in Foro, een Pisaans-romaanse kerk. Of bezoek de elfde-eeuwse Duomo van Lucca, de San Martino. Deze is wederom een goed voorbeeld van de Pisaans-romaanse stijl, die Lucca domineert. Het Museo dell’Opera del Duomo ligt naast de Duomo en toont Lucca’s religieuze kunstschatten. Of ga langs de San Frediano, waar de gevel versierd is met een prachtig mozaïek over de Hemelvaart. Een andere bezienswaardigheid is het Amfiteatro. Dit is een bekend plein in de vorm van een amfitheater, waar nu allerlei leuke restaurantjes en winkeltjes gevestigd zijn.

Meer info Lucca

7. Wat te doen in Toscane: Certaldo (40 km)

CertaldoHet middeleeuwse Certaldo
Excursie FlorenceHet kleine stadje Certaldo in Toscane

Certaldo is een plaats dat circa veertig kilometer van Florence af ligt. Het is de geboorteplaats van Boccaccio en de bekendste vindplaats van uien. Certaldo ligt dichtbij San Gimignano, maar is een stuk rustiger dan de middeleeuwse stad. Maar hierdoor niet minder mooi. Hierbij is het wel een aanrader om het oude gedeelte van de stad, Certaldo Alto, te bezoeken. Dit is een middeleeuwse vesting gelegen op een heuvel, die u kunt bereiken met de funicolare of te voet. Boccaccio zult u overal in de stad tegenkomen. Hij was een dichter, auteur en bekende humanist die leefde in de veertiende eeuw. Hij is in de kerk van Certaldo begraven en hier is een buste van de schrijver te vinden. Andere bezienswaardigheden zijn de Palazzo Pretorio van waaruit de stad voor lange tijd geregeerd werd, de Chiesa dei Santi Tomasso e Prospero waar u fresco’s kunt bewonderen van Gozzoli en de musea Casa di Boccaccio en het Museo di Arte Sacra.

8. Monteriggioni (56 km)

MonteriggioniDe ommuurde stad Monteriggioni
MonteriggioniMiddeleeuws centrum van Monteriggioni

Op ongeveer 55 kilometer afstand van Florence ligt het kleine Monteriggioni (boek uw dagtocht vanaf Florence). Monteriggioni is een van de best bewaarde vestingplaatsen uit de middeleeuwen van Italië. Het werd gesticht in de dertiende eeuw in opdracht van de podesta van Siena als bescherming tegen de Florentijnse dreiging. Het was bedoeld om de pelgrimsroute van West-Europa naar Rome te beschermen. Monteriggioni ligt op een heuvel en zelfs vandaag de dag wordt de stad omringd door hoge stadsmuren, twee stadspoorten en veertien versterkte torens. Op de muren heeft u het beste zicht vanaf de weg in de vallei. Bezienswaardigheden zijn de grote piazza met daarop de Romaanse kerk, de Chiesa di Santa Maria, mooie huizen en winkels waar u Castello di Monteriggioni wijn kunt kopen. Tegenwoordig komt het stadje terug in de populaire games Assassin’s Creed II, Brotherhood en Revelations. In juli zijn er de middeleeuwse feesten waarin de stad gesierd wordt door honderden ridders en prinsessen. Er zijn ridder gevechten en middeleeuwse dansen te bekijken. Het feest gaat gepaard met middeleeuwse culinaire gerechten.

Buchen Sie Ihren Ausflug

9. Dagexcursie Cinque Terre (200 km)

De Cinque Terre is een nationaal park aan de Italiaanse kust en bestaat uit vijf pittoreske dorpjes, namelijk Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Het gehele gebied staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en staat bekend om de mooie wandelpaden die tussen de dorpjes lopen. Zo heet het gedeelte tussen Manarola en Riomaggiore de Via dell’Amore. Mijn persoonlijke favoriet is het dorpje Vernazza met een pittoreske vissershaven. Vanuit Florence kunt u met deze leuke dagtocht de Cinque Terre bezoeken, één van de mooiste kustgebieden van Italië.

10. Arezzo (76 km)

Omgeving FlorenceSkyline van Arezzo
ArezzoHet stadscentrum van het Toscaanse Arezzo

Arezzo is een stad in de Toscane zo’n tachtig kilometer van Florence verwijderd en is ook makkelijk in één uur per hogesnelheidstrein te bereiken. Arezzo werd gesticht door de Etrusken en werd in de Romeinse tijd de stad van het potten bakken en metaal bewerken. Arezzo is een stad met veel bezienswaardigheden, zoals op twee zondagen per jaar wordt nog altijd het steekspel der Saracenen gehouden. Verder kunt u een aantal kerken bezichtigen:

  • De Santa Maria della Pieve, een Romaanse kerk uit de twaalfde eeuw
  • De San Domenico een gotische kerk met een beroemd crucifix van Cimabue
  • Basilica di San Francesco met een belangrijke cyclus van fresco’s van Piero della Francesca
  • De kathedraal van Sint Donatius

Verder moet u het Piazza Grande gezien hebben en zijn er twee interessante musea te vinden: het Museo Archeologico en Museo d’Arte medievale e moderna. Namen als Giorgio Vasari en Petrarca heeft deze stad voortgebracht.

11. Venetië (2 uur met trein)

VenetiëGondels op de Canal Grande van Venetië
Stedentrip VenetiëDe Rialtobrug van Venetië

Wist u dat u ook vanuit Florence een dagtrip naar het sprookjesachtige Venetië kunt maken? Met de hogesnelheidstrein die uit Santa Maria Novella vertrekt bent u in iets meer dan twee uur in de Venetiaanse lagune (officiële website Trenitalia). Vaar hier door de Venetiaanse waterstraten in de bekende gondels. Koop een Venetiaans masker in een van de vele handwerk winkels. Bezichtig het beroemdste plein van Venetië, San Marco, met de beroemde San Marco kathedraal met zijn Byzantijnse uiterlijk en marmeren en mozaïeken interieur. Op het San Marco ligt ook het Palazzo Ducale, het paleis van de Venetiaanse doges. Het Gotische dogepaleis is een van de belangrijkste gebouwen van Venetië dat een niet-religieuze functie vervulde. Op het San Marcoplein kunt u tevens de campanile in gaan voor een prachtig uitzicht over de lagune. Maak u geen zorgen: u kunt met de lift omhoog. Een andere bekende bezienswaardigheid is de Rialto brug over het hoofdkanaal van Venetië waar u kunt genieten van de schoonheid van Venetië maar ook nog inkopen kunt doen in de winkeltjes op de brug. Maar bezoek ook de eilanden Murano en Burano, die een Venetië in het klein vormen met hun eigen vele waterwegen.

Meer info Venetië

tours Florence
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
6 februari 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."