Florence / Florence bezienswaardigheden

Florence bezienswaardigheden

Dé 25 activiteiten, wat te doen en bezienswaardigheden Firenze (Italië)

Florence bezienswaardigheden

Florence bezienswaardigheden Top 25, een overzicht van de mooiste attracties, activiteiten, highlights en leukste tours in Firenze Italië. Wat zijn de bezienswaardigheden in Florence?

Top 25 Florence bezienswaardigheden

Florence is een groot openluchtmuseum voor iedereen, die van geschiedenis en cultuur houdt. Het is een stad in Italië vol interessante musea, pleinen, kerken, beelden en renaissancistische kunst. Firenze heeft meer te bieden dan alleen de bekende highlights zoals de Ponte Vecchio brug, het Palazzo Vecchio en de Dom in Florence. Bezoek tijdens uw verblijf in Florence Italië in ieder geval deze top 25 aan mooiste Florence bezienswaardigheden en activiteiten om een goede indruk te krijgen van wat deze geboortestad van de renaissance allemaal te bieden heeft. Wat zijn de leukste dingen om te doen en mooiste bezienswaardigheden van Florence?

Palazzo degli Uffizi

1. Uffizi Museum

Het Uffizi museum ligt in het voormalige paleis naast de Palazzo Vecchio. Het is het bekendste museum van Toscane en geregeld al vele dagen vooraf uitverkocht. Het Uffizi bevat bekende kunstwerken van o.a. Botticelli, Caravaggio en Titiaan. Bezichtig uit de kunstperiodes, die strekken van de middeleeuwen tot aan de moderne tijd en laat u betoveren door de pracht en praal die u ervaart. Meer info 'Galleria degli Uffizi'.

📌 Belangrijk: Vergeet u niet heel tijdig uw tickets te reserveren? Het Uffizi is vaak al lange tijd uitverkocht. Wanneer u nog op tijd bent, probeer dan dit handige voorrangsticket te kopen. Nog idealer is de Florence Pass, waarmee u in één koop de toegangstickets heeft voor de 3 topattracties van Florence.

Dom Florence

2. Duomo (Santa Maria del Fiore)

De Duomo van Florence is toch de bezienswaardigheid, waardoor iedereen de Italiaanse stad kent. De skyline dominerend is de Santa Maria del Fiore een waar herkenningspunt van de Firenze geworden. U vindt de Dom van Florence op het Piazza del Duomo. Beklim de 115 meter hoge koepel van Brunelleschi (reserveren noodzakelijk) voor een prachtig uitzicht over de stad of klim Giotto’s 82 meter hoge campanile in. Geniet van de prachtige voorgevel van de kathedraal of bezoek het nabijgelegen Museo voor de religieuze objecten. Meer info over het bezoeken van de 'Duomo van Florence'.

Palazzo Vecchio Firenze

3. Palazzo Vecchio

In het Palazzo Vecchio vond jaren het bestuur van Firenze plaats. Zelfs vandaag zetelt het stadsbestuur hier nog. Tegenwoordig doet het paleis echter meer functie als museum. Het is bekend vanwege de Zaal van Vijfhonderd, een grote ruimte waar u beroemde fresco’s kunt bewonderen. Bekend is vooral het casettenplafond met schilderingen van Vasari. Ook kun u de klokkentoren in gaan voor een prachtig uitzicht over de stad. Meer info 'Palazzo Vecchio'.

Ponte Vecchio

4. Ponte Vecchio, brug over de Arno

De Ponte Vecchio is de bekendste brug van Florence over de Arno. De brug is vooral bekend geworden om zijn winkeltjes, die zich aan of op de brug bevinden. Vroeger vertoefden hier smeden, looiers en slagers, maar tegenwoordig zult u hier vooral juweliers tegenkomen. Midden op de brug vindt u een buste van Cellini, die befaamd is geworden als metaalsmid. Om het beeld heen vindt u een hekwerk, waar verliefde stelletjes een hangslotje aan hangen om hun liefde te vereeuwigen.

Galleria dell'Accademia Florence

5. Galleria dell'Accademia - Michelangelo's David

De Galleria dell’Accademia is een kunstschool, waar een grote collectie beelden verzameld is die diende ter inspiratie van de studenten. Naast beroemde beelden bestaat de Galleria ook uit een collectie kunstwerken vervaardigd door studenten van de Accademia, een grote verzameling schilderijen van Florentijnse kunstenaars, religieuze prenten uit de middeleeuwen en Russische iconen. Het bekendste beeld in de Accademia Florence is de originele David van Michelangelo.

Aanraders voor Florence

Florence bezienswaardigheden

6. Piazza della Signoria, hét plein van Florence

De Piazza della Signoria is het bekendste plein in Firenze. U vindt er het beroemde Palazzo Vecchio met een kopie van Michelangelo’s David voor de deur en de beroemde klokkentoren. Tevens vindt u er een loggia met allerlei beelden, waarvan de bekendste nog is de Perseus met onthoofde Medusa. De Neptunus Fontein ligt ook op dit plein. In de zeegod is het gezicht van Cosimo de Medici vervaardigd. Cosimo ziet u ook terug op het bronzen ruiterstandbeeld op het plein. Meer info 'Piazza della Signoria'.

Santa Croce Firenze bezienswaardigheid

7. Basilica Santa Croce

De Santa Croce is gebouwd om de concurrerende Santa Maria Novella te overtreffen. De gotische basiliek is echter vooral bekend geworden om de bekende Florentijnen, die er begraven zijn zoals Machiavelli, Michelangelo, Vasari en Galileo Galilei. Ook is er een grafmonument te vinden van Dante. Brunelleschi vervaardigde de beroemde Capella di Pazzi in een renaissancistische stijl.

Bezienswaardigheden Florence

8. Palazzo Pitti & Galleria Palatina

Aan de overkant van de Arno ligt een tweede paleis van de bankiersfamilie: het Palazzo Pitti. Dit paleis dat door de Medici’s overgenomen werd, nadat de Pitti’s er niet meer voor konden betalen, is tegenwoordig een museum met allerlei vormen van kunst: van schilderijen tot kleren. De Boboli tuinen die direct achter het kasteel liggen, zijn een museum op zichzelf waar u beelden vindt en de beroemde Grotta Grande. Het Palazzo Pitti is door de Vasari gang verbonden met het Palazzo Vecchio.

Giardini di Boboli Firenze

9. Boboli tuinen

De Boboli tuinen liggen achter het Palazzo Pitti en zijn de mooiste tuinen van Florence te noemen. De Boboli tuinen hebben als inspiratie gediend voor veel bekende tuinen uit latere tijden, zoals de tuinen bij Versailles. U vindt er bomen, fonteinen, beelden, vijvers en de 'Grotta Grande'. De Giardino Bardani bij Villa Bardini zijn kleiner dan de Giardino Boboli, maar zijn daarom ook minder bekend en dus rustiger om te bezoeken. Het tuinpark bestaat uit drie gedeelten: het Barokke, Engelse en tuinbouw gedeelte met de olijfbomen.

Piazzale Michelangelo

10. Uitzicht over Florence: Piazzale Michelangelo

Voor een perfect uitzicht over de stad bezoekt u het Piazzale Michelangelo. Gelegen op een heuvel hebt u een 360 graden view over de Toscaanse hoofdstad en de omgeving. Op het Piazzale vindt u tevens een kopie van Michelangelo’s David en andere replica’s van de befaamde beeldhouwer. Achter het beeld is een loggia gebouwd, waar de architect Poggi eigenlijk elk beeldhouwwerk van Michelangelo wilde tentoonstellen. Nu vindt u hier een restaurant om bij te komen van de steile klim. Meer Piazzale Michelangelo.

Firenze Italië

11. San Miniato al Monte

Dichtbij de Piazzale Michelangelo ligt een kleine romaanse kerk bovenop de heuvel. Dit is de Basilica di San Miniato al Monte, gefinancierd door het bekende gilde Arti di Calimala. Architect Michelozzo bouwde de Capella del Crocefisso. In de noordzijde van de kerk ligt kardinaal Iacopo di Lusitania begraven. Een leerling van Brunelleschi ontwierp deze kapel. In de crypte vindt u relikwieën van de Heilige Minias, naar wie de kerk vernoemd is.

Wat doen in Florence

12. Wat doen in Florence: ontdek de stad per fiets

Een handige manier om veel van Florence te ontdekken is per fiets. Huur zelf een fiets, of nog beter, ga mee op deze fietstocht met een Nederlandstalige gids langs de bezienswaardigheden van van de Toscaanse stad. In een dagdeel ziet u vele hoogtepunten en hoort u interessante verhalen over de geschiedenis van Florence. Een echte aanrader!

📌 Belangrijk: De tours zijn populair, dus wij raden u wel aan tijdig te reserveren (meer info en reserveren fietstours).

Hoogtepunten Florence

13. Mercato Centrale (Foodhall)

Voor vers vlees, groentes, fruit, pasta en vis moet u langs het overdekte Mercato Centrale gaan. Deze grote markthal biedt u allerlei soorten verse voedingswaren aan in een gezellige marktsfeer. Tevens kunt u in de foodhall genieten van gekookte voedingswaren, waaronder de Toscaanse specialiteiten, zoals porchetta. Ook vindt u er een aantal gezellige wijnbars, waar u even kunt bijkomen van de drukte op de markt. Aangezien het Mercato Centrale tegenwoordig ook veel toeristen ziet, kunt u ook souvenirs en kleren kopen in de markthal.

Santa Maria Novella

14. Santa Maria Novella

De Basilica di Santa Maria Novella is een basiliek uit de dertiende-veertiende eeuw in een romaanse stijl. De voorgevel stamt uit 1470 en is van de hand van Alberti. De kerk is bekend vanwege Masaccio’s fresco De Heilige Drie-eenheid. Lippi decoreerde in 1487 de familiekapel van de Strozzi’s, de voornaamste concurrenten van de Medici’s, met fresco’s over het leven van Johannes de Evangelist. Het werk geeft goed het religieuze en politieke klimaat van Firenze weer in de vijftiende eeuw.

Cappelle Medicee

15. Cappelle Medicee

De Medici-kapellen vindt u bij de kerk San Lorenzo, de parochiekerk van de bankiersfamilie. De kapellen bestaan uit drie delen. Achter de ingang ligt een crypte met de niet-bekende leden van de Medici’s. De Cappella dei Principi is een groot familiemausoleum, die Cosimo I in 1604 is begonnen te bouwen. Hier vindt u zes tombes van de groothertogen. In de Nieuwe Sacristie ontworpen door Michelangelo vindt u de tombes van onder andere Giulano en Lorenzo de Medici. Meer info 'Medici kapel Florence'.

bezienswaardigheden Florence

16. Museo di San Marco

Het nationale museum van San Marco is gehuisvest in het voormalige San Marco klooster. U vindt er nu vooral werken van de begaafde monnik Fra Angelico; in de omgeving, waarvoor deze kunstwerken ook bestemd waren. Angelico schilderde Bijbelse visioenen in zachte kleuren, waarin ook de nieuwste schildertechnieken van die tijd voorkomen. Ook vindt u er schilderijen van Ghirlandaio en Michelozzo. Laatstgenoemde zorgde voor het ontwerp van de bibliotheek, waarin u kostbare koorboeken kunt vinden.

florence activiteiten

17. Galileo Museum

Dit speelse museum is gewijd aan de wetenschapper en astronoom Galileo Galilei. Geboren in Pisa heeft de Pisaan het grootste gedeelte van zijn leven in Florence vertoefd. Het hedendaagse museum is gewijd aan wetenschappelijke onderwerpen geïllustreerd met antieke wetenschappelijke instrumenten. Het is tevens een eerbetoon aan Galileo, wiens leven een centrale leidraad vormt in de exhibities van het museum. Ook kunt u de wetenschappelijke collecties van families, zoals de Medici’s en de Lotharingen aanschouwen. Meer info 'Museo Galileo'

Museo Nazionale dell Bargello

18. Museo Nazionale dell Bargello

Het Bargello Nationaal Museum is gevestigd in een voormalig Palazzo en is een van de belangrijkste musea van Firenze. Het bevat een collectie van toegepaste kunst en renaissancistische beeldhouwwerken. Het gebouw was eerst een stadshuis en later een gevangenis, maar werd in 1865 heropend als een van de eerste nationale musea van Italië. Het museum bevat drie verdiepingen, waarvan de Michelangelozaal het bekendst is.

Activiteiten Florence

19. Bespaartips

Bent u enkele dagen in Florence en van plan de belangrijke bezienswaardigheden te gaan bezoeken? Dan is de Florence Pass ideaal. Verder kan ook de FirenzeCard gunstig zijn, maar alleen als u heel veel musea wilt bezoeken. De entreeprijzen van attracties zijn helaas erg hoog of soms zijn tickets aan de kassa al een tijd uitverkocht. Bent u vooral geïnteresseerd in het Uffizi-museum? Dan is de absolute aanrader en het meest voordelige ticket dat u kunt kopen het combiticket 'Uffizi - Palazzo Pitti - Boboli-tuinen'.

Palazzo Medici-Riccardi

20. Palazzo Medici-Riccardi

Het Palazzo Medici Riccardi is het voormalige stadspaleis van de Medici’s, waar deze familie ook daadwerkelijk woonde. In 1444 werd het paleis gebouwd voor Cosimo de Medici de Oude door Michelozzo. Een eeuw bleef het in handen van de familie Medici, maar hierna werd het paleis met een aantal schitterende vertrekken verkocht aan de familie Riccardi.

Bezienswaardigheden omgeving Florence

21. Omgeving Florence bezoeken

Vanuit Florence zijn er meerdere mogelijkheden om dagtripjes te maken door de Toscane. Steden als Siena, Lucca en Pisa liggen op een redelijke afstand van Firenze af. Ook natuurgebieden zoals de Toscaanse heuvels, de zee en de Chianti streek zijn allemaal redelijk bereikbaar vanuit de hoofdstad van Toscane. Vergeet hierbij vooral niet om aandacht te besteden aan de kleinere plaatsen, zoals Monteriggioni, San Gimignano en eveneens Fiesole op slechts 10 kilometer. Je kunt zelfs deze leuke dagtocht naar Cinque Terre boeken vanuit Florence. In dit artikel de 10 leukste dagtochten in de omgeving.

📌 Tip: Heb je maar tijd voor één dagtocht? Dan raad ik deze Toscane dagtocht aan met een bezoek aan de hoogtepunten van Pisa, Siena en Gimignano.

Bezienswaardigheid Florence

22. Fontana del Porcellino

De Fontana del Porcellino een van de bekendste fonteinen van Florence. De fontein is gebaseerd op een legende, waarin een jongeman voor eeuwig een zwijn zou blijven als zijn ware liefde zijn geheim zou delen met de buitenwereld. Jaarlijks komen er honderden bezoekers langs om het snuitje van de everzwijn te aaien of te kussen in de veronderstelling dat ze dan in Florence zouden terugkomen. Wilt u ook nog een dosis geluk erbij, gooi dan in een beweging een muntje in het rooster tussen de poten van het bronzen zwijn.

Highlights Florence

23. Piazza della Repubblica

Wat ooit een van Florences achterbuurten was, is nu een van de bekendste pleinen van de stad. De piazza heeft een roemrijke geschiedenis, maar nu kunt u zich er vergapen aan de triomfboog voor Vittorio Emanuele, de kleurrijke antieke carrousel en de Colonna dell’Abbondanza. Ook kunt u er winkelen in chique winkels, eten in gezellige restaurants en verblijven in prachtige hotels. De Colonna dell’Abbondanza is het precieze middelpunt van Florence centrum en wordt daarom de navel van Florence genoemd.

Wat te doen in Florence

24. Nog meer prachtige kerken

Florence is een stad met vele kerken. Bezoek bijvoorbeeld het Orsanmichele, een kerk die midden op de bekende winkelstraat ligt. Of bezichtig de Santa Maria del Carmine met de prachtige fresco's van de Cappella Brancacci (foto). Of plan een bezoek aan de parochiekerk van de Medici’s, de San Lorenzokerk. Bent u een fan van prachtige fresco’s dan is de Santissima Annunziata iets voor u met fresco’s van Del Sarto. Lees over de andere kerken in Florence.

Museum Florence

25. Nog meer musea in Florence

Naast de Accademia, Uffizi en Bargello zijn er nog tig andere musea te bezichtigen in Florence. Het Palazzo Davanzati is een mooi bewaard middeleeuws paleis. Het Leonardo da Vinci museum is een interactief museum, dat helemaal gewijd is aan wetenschapper en kunstenaar Leonardo da Vinci. Modeliefhebber? Bezoek dan de Gucci Garden. In dit artikel een overzicht van de overige musea in Florence.

Populaire activiteiten in Florence

Naast bovenstaande toeristische bezienswaardigheden kunt u tal van leuke Florence activiteiten, tours en excursies ondernemen. In deze stad vol met cultuur, renaissance en prachtige paleizen zult u zich makkelijk een aantal dagen vermaken.

Populaire dagtochten in de omgeving

Florence ligt in de prachtige regio Toscane, waar u schitterende wijnvelden van de Chiantia streek en tal van middeleeuwse dorpen kunt aantreffen. Daarnaast is Florence de ideale uitvalsbasis om de prachtige steden als Siena, Lucca en Pisa te bezoeken. Lees meer over de leukste dagtochten in de omgeving.

Meer excursies

Waar liggen de highlights in Firenze?

FAQ Wat doen in Florence - bezienswaardigheden en attracties

Wat zijn de Top 10 bezienswaardigheden in Florence?

De belangrijke attracties zijn de Duomo, de kathedraal van Florence, en het Uffizi museum. Andere bezienswaardigheden zijn Palazzo Vecchio aan het plein Piazza della Signoria, Palazzo Pitti met de Boboli-tuinen, de Medici-kapellen, de Galleria dell'Accademia, Piazzale Michelangelo en de Basilica di Santa Croce. In dit artikel leest u alles over de Top 25 Florence bezienswaardigheden.

Moet ik tickets reserveren voor de Galleria degli Uffizi?

Dit is sterk aanbevolen, het Uffizi museum is in het hoogseizoen vaak al lange tijd uitverkocht of op andere momenten zult u zeer lang in de wachtrij moeten staan. U kunt uw tickets echter eenvoudig vooraf regelen. Meer info over tickets voor het Uffizi Florence.

Kan ik de Duomo gratis bezoeken?

Het bezoeken van het interieur van de Duomo van Florence is gratis. Voor het beklimmen van de koepel met schitterend uitzicht, het aangrenzende museum en de doopkapel dient u wel tickets te reserveren. Meer info over tickets voor de Duomo.

Waar staat de David van Michelangelo?

De originele David van Michelangelo staat tegenwoordig in het museum Galleria dell'Accademia. U vindt echter grote replica's van de David bij het uitzichtspunt Piazzale Michelangelo en bij de ingang van Palazzo Vecchio op het centrale plein Piazza della Signoria.

Florence bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."