Florence / Bezienswaardigheden Pisa Italië

Pisa bezienswaardigheden

Dé 15 bezienswaardigheden, scheve toren en wat te doen in Pisa Italië

Pisa bezienswaardigheden

Pisa bezienswaardigheden Top 15, een overzicht van de mooiste attracties, tips voor activiteiten en de Scheve Toren van Pisa in Italië. Wat te doen en wat zijn de bezienswaardigheden in Pisa Toscane?

Top 15 Pisa bezienswaardigheden

Wie Pisa Italië zegt, denkt meteen aan de schuinstaande toren van Pisa in de Toscaanse plaats. Een groot deel van de middeleeuwen was Pisa echter een zeer belangrijke speler op het westelijke Middellandse Zeegebied. Er werd veel gehandeld met landen als Spanje en Noord-Afrika en dit bracht een culturele revolutie op gang, wat leidde tot de bouw van spraakmakende bouwwerken zoals de Duomo, Baptisterium en Campanile. In de dertiende eeuw werd Pisa verslagen door havenstad Genua en dit leidde een periode van verval in. In de vijftiende eeuw kwam de stad zelfs in handen van concurrent Florence.

PisaDe Scheve Toren van Pisa Italië op de Piazza dei Miracoli
Pisa ItaliëDe Arno rivier die door het Toscaanse Pisa stroomt

Pisa heeft dus een rijkelijke geschiedenis, die niet vergeten mag worden. Pisa is de hoofdstad van de provincie Pisa gelegen in het Italiaanse Toscane. De stad telt rond de 90.000 inwoners en heeft een van oudsher gunstige ligging aan de rivier de Arno. Tegenwoordig is Pisa een grote studentenstad. Een van de bekendste mensen die hier gestudeerd hebben, is Galileo Galilei. Pisa in Italië is natuurlijk het beroemdst geworden vanwege de scheve toren van Pisa, die al jaren in het drassige moerasland weg aan het zakken is. Daarom alleen al floreert de stad van de duizenden toeristen die jaarlijks op bezoek komen. Er is echter veel meer te bewonderen dan alleen het befaamde Piazza dei Miracoli, waarop de scheve toren te aanschouwen is.

Bezienswaardigheden Piazza dei Miracoli

Wanneer je een bezoekje aan Pisa Italië plant, moet je ten eerste altijd het hele Piazza dei Miracoli zien. En met het hele plein wordt bedoeld dat er verder wordt gekeken dan de scheve Campanile. Op het plein vind je namelijk eveneens een prachtige Duomo, de Camposanto en Baptisterium. Daarna volgt nog een top 10 van de andere mooie bezienswaardigheden in Pisa Toscane:

Scheve toren van Pisa

1. Scheve toren van Pisa

De campanile of de losstaande klokkentoren van Pisa kennen de meeste mensen onder de term: scheve toren van Pisa. De Torre Pendente werd vanaf 1173 op drassige grond gebouwd, waardoor de toren al begon in te zakken toen de derde verdieping van de toren geplaatst werd. Toch ging de bouw door, waardoor in 1350 het bouwwerk af was. Er zijn reeds meerdere ingrepen gedaan om het hellen van de toren te verminderen. Hierdoor is het bouwwerk weer veilig en toegankelijk voor publiek. De toren is ongeveer 56 meter hoog en hoort van oorsprong bij de Duomo, die zich ook op het Piazza dei Miracoli bevindt.

Tickets Scheve toren van Pisa: Wilt u de Scheve Toren beklimmen? Dan is het gedurende het hoogseizoen echt aan te bevelen vooraf tickets te reserveren voor een vast tijdslot om vervelende wachttijden te voorkomen. Dit 'fast track-ticket' biedt eveneens toegang tot de kathedraal. Voor het bezoeken van de overige bezienswaardigheden op het plein zoals het Baptisterium, begraafplaats Camposanto, het museum en wederom de kathedraal is een speciaal combiticket aan te schaffen. U kunt er ook voor kiezen een 'all access ticket' aan te schaffen waarmee u alle bovenstaande highlights inbegrepen heeft.

1. Fast Track Toren van Pisa + Duomo 2. Ticket 'rest Piazza dei Miracoli' 3. Ticket voor alles

Duomo Pisa bezoeken

2. Duomo (kathedraal)

De kathedraal van Pisa staat op het Piazza dei Miracoli en is vanaf 1064 gebouwd door Buscheto. De kathedraal is een voorbeeld van een Pisaanse-Romaanse bouwstijl. De buitenkant kenmerkt zich door de uit vier geledingen opgebouwde voorgevel bestaande uit bogen en zuilengalerijen. In de linker arcade bevindt zich het graf van de architect en je vindt aan de buitenkant eveneens de bronzen deuren uit 1180. In de Duomo moet je de kansel zien van Pisano, de mozaïeken in de apsis en de tombe van de Keizer van Camaino.

Pisa kathedraal

3. Battistero di San Giovanni

De doopvont van de heilige Giovanni vind je tegenover de Duomo op het Piazza dei Miracoli. Het ronde Baptisterium is eerst in Romaanse stijl gebouw, maar door gebrek aan financiële middelen in gotische stijl door de Pisano broeders afgemaakt. Nicola Pisano vervaardigde ook de marmeren kansel in 1260. De ingelegd marmeren doopvont is van de handen van Da Como. Het Baptisterium zit inbegrepen bij dit combiticket.

Pisa bezienswaardigheden

4. Camposanto

Een vierde hoogtepunt van het Piazza dei Miracoli is de Camposanto. De bouw van dit kerkhof is begonnen in 1278 door Di Simone en volgens de legenden zou het bouwwerk met zijn marmeren arcades aarde uit het Heilige Land bevatten. Tevens waren er prachtige fresco’s te vinden, maar als gevolg van bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog zijn hier slechts nog delen van over. De Camposanto zit inbegrepen bij dit combiticket.

Wat te doen in Pisa: overige bezienswaardigheden

Pisa Italië

5. Chiesa di Santa Maria della Spina

De Santa Maria della Spina is een kerk aan de oevers van de Arno. De plek waar je de kerk nu vindt, is niet de plek waar de kerk oorspronkelijk gebouwd was. Maar als gevolg van de overstromingen van de Arno is de Santa Maria della Spina in 1871 op de huidige veiligere plek herbouwd. Kenmerkend aan de kerk zijn de vele gotische pinakels, torenspitsen en nissen, waarin beelden van apostelen en heiligen zijn geplaatst. De kerk is in de dertiende en veertiende eeuw gebouwd met een wel zeer bijzondere reden: het moest een kostbaar relikwie bewaren. Dit relikwie omvatte een doorn (in het Italiaans: spina) van de doornenkroon van Jezus Christus. Dit was een geschenk van een koopman.

Pisa bezienswaardigheden

6. Piazza dei Cavalieiri

Een ander befaamd plein in Pisa Toscane is de Piazza dei Cavalieiri. Op het plein vind je het bekende Palazzo dei Cavalieiri, waar een van de meest prestigieuze onderdelen van de Universiteit van Pisa gevestigd is: de Scuola Normale Superiore. Dit gebouw is in 1562 door de bekende architect en kunstenaar Vasari ontworpen. Kenmerkend aan het gebouw zijn de zwart en witte sgraffito, decoraties in natte kalk. Voordat het een onderdeel van de universiteit werd, was het Palazzo het hoofdkantoor van de Cavalieri di Santo Stefano, de ridderorde van de Heilige Stefano, naar wie ook een kerk op dit plein vernoemd is. Deze Chiesa di Santo Stefano dei Cavalieri is gebouwd vanaf 1565 door onder andere Vasari en was bedoeld voor de ridderorde, die opgericht was door Cosimo de Medici. Opvallend is dat de façade van deze kerk ontworpen is door de illegitieme zoon van Cosimo.

Pisa activiteiten

7. Wat te doen in Pisa: stad per fiets ontdekken

Aanrader: Een leuke manier om de stad Pisa te ontdekken is per fiets. Fiets drie uur lang onder leiding van een Nederlandse gids langs de bezienswaardigheden van Pisa centrum en luister tijdens deze leuke fietstour naar prachtige verhalen over de geschiedenis van de stad en ontdek dat Pisa meer is dan alleen de scheve toren (meer info en reserveren fietstour in Pisa).

Pisa bezienswaardigheid

8. Wandelen over de stadsmuur

Wanneer je gewoon een rustige wandeling wil maken, is dit ook goed mogelijk in Pisa. De befaamde Camminamento delle Mura voert je langs de Arno en over de stadsmuren van Pisa centrum. Koop je een lekkere gelato bij een van de vele ijskramen onderweg en geniet van de prachtige uitzichten die deze wandeling je biedt. De stadsmuren van Pisa zijn een van de best bewaarde stadsmuren van Europa en zijn al eeuwenoud. Een ticket kost circa drie euro en is eenmalig geldig. Vanaf de stadsmuren kun je de prachtige bouwwerken van de Piazza dei Miracoli nog eens van bovenaf aanschouwen en je eindigt je reisje bij de Torre del Piagge. Tussentijds kun je op meerdere plekken de muren verlaten.

Museum in Pisa centrum

9. Palazzo Blu

Het Palazzo Blu oftewel het Palazzo Giuli Rosselmini Gualandi is een museum, waar veel tijdelijke kunsttentoonstellingen getoond worden en culturele activiteiten gehouden worden. Het museum bevindt zich in het historische centrum van Pisa en wordt onderhouden door het Fondazione Palazzo Blu. De naam dankt het gebouw aan de blauwe kleur dat ontdekt werd gedurende een architecturale renovatie. De kleur is niet verwonderlijk, aangezien het paste bij de Russische familie die het paleis in de achttiende eeuw overnam. Het Palazzo Blu heeft ook een permanente collectie, bestaande uit drie secties. De collectie bestaat uit voorwerpen uit de tijd van de oprichting van Pisa, de Simoneschi collectie en de staatsappartementen. In het auditorium worden vaak conferenties, workshops en evenementen georganiseerd (info en tickets).

Pisa

10. Borgo Stretto (winkelstraat)

De Borgo Stretto is de meest bekende straat in het centrum van Pisa Italië. Het is een echte winkelstraat met veertiende- en vijftiende-eeuwse portico’s van paleizen. De straat begint aan de brug Ponte di Mezzo en loopt in de richting van de Pisatoren. Onderweg kom je onder andere het Piazza del Pozetto tegen, waar je op een tabernakel een kopie vindt van Madonna dei Vetturini van Nino Pisano. Tevens vind je de middeleeuwse Chiesa San Michele op deze straat. Het is gebouwd op de plek, waar eerst een tempel gewijd aan de Romeinse god Mars gebouwd was. Het is een kerkje in gotische stijl en je vindt er kunstwerken van onder andere Lupo di Francesco en Rosselli.

Pisa Toscane

11. Giardino Scotto

De Giardino Scotto oftewel de Cittadela Nuova is een stadspark binnen de oude stadsmuren van Pisa. In 1095 werd op deze gronden de kerk van San Andrea opgericht en in de late middeleeuwen vonden hier veel vakmanschappen plaats. De Florentijnen maakten er een fort van, nadat de stad in handen was gevallen van Florence. In 1785 viel het fort in handen van Domenico Scotto, waarna achter het fort privé tuinen aangelegd werden in 1936. Vervolgens werden de tuinen gedoneerd aan de burgers van Pisa en werd het een stadspark.

Pisa stad in Italië

12. Botanische tuin van Pisa bezoeken

De Orto e Museo Botanico is de oudste botanische tuin in Italië en is momenteel gelieerd aan de universiteit van de Toscaanse stad. De tuin bestaat al sinds 1544 en werd opgericht onder het bewind van Cosimo I. De leiding over de botanische tuin werd gegeven aan botanicus Luca Ghini. De tuin is verdeeld in meerdere secties met een botanische school, vijvers, kassen en meerdere bezienswaardige gebouwen. Must sees zijn bijvoorbeeld de kruidentuinen, het oude botanische instituut en de grote bomentuinen (website).

Wat doen in Pisa

13. Museo di San Matteo

Aan de Arno ligt een middeleeuws klooster met een sierlijke gotische façade. Jaren heeft het gebouw gediend als een gevangenis, maar uiteindelijk is het omgetoverd tot een museum, waarin de Pisaanse schilderkunst en beeldhouwerij van de twaalfde tot en met de vijftiende eeuw centraal staan. Een echte eye catcher is de crucifix van San Ranierino van Giunta Pisano. Daarnaast kun je in dit museum middeleeuwse kunst en Islamitische keramiek bewonderen. Een ander bewonderenswaardige sectie is de 'codici miniati', waar je de Calci Bijbel vindt (website museum).

Pisa Italië

14. Muurschildering Tuttomondo (Keith Haring)

Keith Harrings laatste muurschildering ooit vind je eveneens in de Toscaanse stad en je kunt die geheel gratis bezichtigen. Het kunstwerk heet Tuttomondo en is een van de weinige permanente muurschilderingen van de graffitikunstenaar. Je vindt het kunstwerk op de gevel van het klooster van San Antonio vlakbij Piazza Vittorio Emanuele II. Het kunstwerk is gemaakt in 1989, slechts een paar maanden voor Harrings dood. Het is 180 vierkante meter groot en de symbolen staan voor vrede en verdraagzaamheid.

omgeving pisa tips

15. Basilica Romanica di San Piero a Grado

De San Piero a Grado is een kerk net buiten Pisa stad. De kerk is gebouwd op de plek, waar ooit een van de toegangspoorten tot Pisa stond waar volgens de legende Sint Pieter landde in Italië. De klokkentoren van de kerk is gedurende de Tweede Wereldoorlog vernietigd, waardoor alleen de basis hiervan nog eens herbouwd is. Het interieur van de kerk is sereen, maar bevat een paar leuke bezienswaardigheden. Ten eerste vind je er de kapel, waar Sint Pieter voor het eerst in Italië gebeden heeft. Je vindt op de muur een reusachtig fresco van Orlandi uit de laat veertiende eeuw. Ook vind je er de portretten van de pausen van Sint Pieter tot John de XVIII.

Activiteiten in Pisa en omgeving Toscane

Naast bovenstaande toeristische bezienswaardigheden kunt u tal van leuke activiteiten in Pisa ondernemen zoals verschillende tours met gids. Komt u vanuit Florence dan is de stad eenvoudig te bereiken met de trein. Met een uur reizen rijdt u rechtstreek met de trein van Trenitalia naar Pisa Italië. Ook zijn er verschillende dagtochten die u vanuit Florence meenemen naar de hoogtepunten in Toscane.

B&B’s en hotels in Pisa

Wanneer u een plek zoekt om te overnachten in Pisa of omgeving dan is de beste plek om te verblijven een Bed & Breakfast. De stad heeft wel een aantal hotels, maar wat betreft B&B’s heeft u tal van leuke adressen voor het uitkiezen, welke stuk voor stuk uitstekende beoordelingen hebben ontvangen. Zo is Rinascimento Bed & Breakfast mijn favoriet, welke absoluut met veel stijl is ingericht en slechts op 700 meter van het stadscentrum ligt. Wanneer u liever een verblijf heeft met moderne, luxe en grote kamers dan is Palazzo Cini Luxury Rooms aan de zuidkant van het centrum de moeite waard om te bekijken. Wanneer u echt in het hart van Pisa centrum wilt zitten dan is het gastvrije la Lu cozy rooms een voortreffelijke B&B.

Hotels Pisa Italië
Rinascimento Bed & Breakfast
Meer info
hotel
Palazzo Cini Luxury Rooms
Meer info
Pisa centrum
B&B la Lu cozy rooms
Meer info

Gaat u met de auto Pisa bezoeken? Dan is B&B Relais Paradise op 15 minuten loopafstand van de Toren van Pisa een aanrader, waar u uw auto ook bij het verblijf kunt parkeren. Zoekt u een rustige locatie iets buiten de stad? Dan is vakantieboerderij Fattoria L’Olmetto op 3 kilometer van het stadscentrum van Pisa een heerlijke plek om te overnachten, vanwaar u een goede uitvalsbasis heeft om dagtochten in de omgeving te maken. Wilt u overnachten in de buurt van de luchthaven? Bekijk dan eens de gezellige B&B La corte di Stelio, vanuit waar u ook eenvoudig weer de omgeving met uw auto kunt verkennen.

Pisa bezoeken
B&B Relais Paradise
Meer info
pisa hotels
Fattoria L'Olmetto (3 km)
Meer info
Pisa tips
La Corte di Stello (bij luchthaven)
Meer info

Waar liggen de highlights in Pisa Italië?

FAQ Wat te doen in Pisa en omgeving - tips bezienswaardigheden

Wat zijn de bezienswaardigheden in Pisa?

De belangrijke attracties liggen aan het Piazza dei Miracoli waar u de Toren van Pisa, de kathedraal, het Baptisterium en het Camposanto aantreft. Verder zijn de Santa Maria della Spina, de botanische tuinen, Piazza dei Cavalieiri en de Borgo Stretto de belangrijkste highlight. In dit artikel leest u alles over de Pisa bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Toscane?

In Toscane treft u een aantal prachtige steden met een middeleeuws karakter zoals Siena, San Gimignano en Lucca. Daarnaast mag de Toscaanse hoofdstad Florence niet ontbreken met zijn schitterende Duomo en de Galleria degli Uffizi. Daarnaast ligt in Toscane de prachtige Chianti wijnstreek. Meer info over Toscane en de omgeving van Florence.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Florence?

De belangrijke attracties zijn de Duomo, oftewel de kathedraal van Florence, en het Uffizi museum. Andere bezienswaardigheden zijn Palazzo Vecchio aan het plein Piazza della Signoria, Palazzo Pitti met de Boboli-tuinen, de Medici-kapellen, de Galleria dell'Accademia, Piazzale Michelangelo en de Basilica di Santa Croce. In dit artikel leest u alles over de Top 25 Florence bezienswaardigheden.

Waar ligt Pisa?

Pisa ligt in de Italiaanse regio Toscane en in de gelijknamige provincie Pisa. De stad ligt vlak bij de kust, 83 kilometer ten westen van Florence.

Pisa bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."