Florence / Kerken / Santa Maria Novella

Santa Maria Novella Florence

De gotische Basilica di Santa Maria Novella in Firenze

Santa Maria Novella Florence

De Basilica di Santa Maria Novella di Firenze is een gotische kerk met prachtig glas-in-lood op Piazza Santa Maria Novella tegenover het station van Florence.

Info & Tickets Santa Maria Novella

Locatie Piazza Santa Maria Novella, 18, Firenze
Tickets
  • Tickets Santa Maria Novella € 7,50
  • Kinderen 11 - 18 jaar € 5,00 / Tot 11 jaar gratis
  • Ticket + Videoguide, vanaf € 14,50 (reserveer uw tickets online)

Tickets reserveren

Bespaartip: Bent u van plan veel musea en paleizen te gaan bezoeken in Florence? Dan raden wij u de FirenzeCard aan. Met deze FirenzeCard kunt u 72 uur lang tientallen attracties zoals het Uffizi, Galleria dell'Accademia, Palazzo Vecchio en uiteraard deze Santa Maria Novella.

Tijden
  • Maandag t/m zaterdag: openingstijden 10:00 - 17:00 uur
  • Zondag: openingstijden 13:00 - 17:00 uur
Kleding Draag gepaste kleding in de kerk, dus bedekte knieën en geen blote schouders, sandalen of hoofddeksels.
Website Officiële website

De kerk geïnspireerd door Dante

De Basilica di Santa Maria Novella werd tussen 1279 en 1357 gebouwd door dominicaner monniken. Het is een gotische kerk op het Piazza Santa Maria Novella tegenover het treinstation van Florence. Bekend is de kerk vooral geworden van de prachtige glas-in-loodramen in onder andere de Tornabuoni kapel.

De voorgevel van de Santa Maria Novella

Het opmerkelijkste aan de voorgevel van de basiliek Santa Maria Novella is dat hier niet de naam van de kerk vernoemd is, maar de naam van de opdrachtgever: Giovanni Rucellai. Het onderste gedeelte van de kerk is romaans en werd door Alberti in 1456-1470 ingepast in een verder klassieke gevel.

Het interieur

Het interieur is overheersend gotisch, maar bevat een aantal mooie fresco’s. Het bekendste fresco is van Masaccio, die Drie-eenheid voor deze kerk schilderde. De Groene Kruisgang, zo genoemd omdat Uccello’s fresco’s een groene basis hebben, en de Kapel van de Spanjaarden, gebruikt door Spaanse hovelingen van Eleonora van Toledo, zijn een lust voor het oog door de schilderingen in perspectief van Uccello. De pilaren van het schip staan bij het altaar extra dichter op elkaar, zodat de kerk langer lijkt dan hij is.

Santa Maria Novella FlorenceDe Basilica di Santa Maria Novella Firenze
Santa Maria Novella FirenzeHet prachtige altaar en glas-in-lood

Capella Strozzi

Filippino Lippi kreeg in 1487 opdracht van Filippo Strozzi om de familiekapel van de Strozzi’s in de Santa Maria Novella te decoreren. Het onderwerp van de schilderingen werd het leven van de heilige Filips en Johannes de Evangelist. Het werk werd pas in 1503 voltooid, waardoor de opdrachtgever dit niet meer meemaakte. Ook bevinden er zich fresco’s, die geïnspireerd zijn op de La Divina Commedia van Dante.

Lijst met bekende kunstwerken in de kerk

Naast de befaamde Strozzi kapel is de kerk ook gedecoreerd met werken van bekende kunstenaars. Botticelli heeft een fresco gemaakt, dat behoort tot zijn vroege werk, namelijk de Aanbidding van de koningen. Brunelleschi heeft Het Kruisbeeld gemaakt in 1410-1425. Ghiberti heeft de tombesteen van Leonardo Da Vinci ontworpen in 1423. De glas-in-loodramen zijn van Andre Bonaiuto. Als laatste heeft Vasari een schildering op het altaar gemaakt, de Madonna van de Rozenkrans.

Basilica di Santa Maria Novella tickets


Waar ligt de gotische kerk in Florence?

Santa Maria Novella Firenze
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."