Florence / Siena bezienswaardigheden

Siena bezienswaardigheden

Dé 10 activiteiten, tips en bezienswaardigheden in Siena Italië (Toscane)

Siena bezienswaardigheden

Wat zijn de Siena bezienswaardigheden? Tips voor de 10 mooiste attracties en activiteiten van Siena en omgeving Toscane (Italië).

Top 10 Siena bezienswaardigheden

Met steden zoals Florence en Pisa in de buurt, wordt de Toscaanse stad Siena wel eens onterecht over het hoofd gezien. Toch is een bezoekje aan de Italiaanse stad het meer dan waard. Siena is een eeuwenoude stad, die al in de dertiende eeuw een van de belangrijkste rivalen van Florence vormde in politiek en cultureel opzicht. Sinds 1995 staat de historische binnenstad van Siena op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

SienaDe skyline van het middeleeuwse Siena in Italië
Bezienswaardigheden SienaDe Duomo, oftewel de prachtige kathedraal van Siena Toscane

Het is niet voor niets dat bekende films zich in Italiaanse Siena afspelen. Denk aan het bekende begin van James Bonds Quantum of Solace of denk aan Letters to Juliet. De stad met het beroemde schelpvormige plein zorgt met zijn ligging op een heuvel voor talloze prachtige uitzichten en locaties. Siena heeft een aantal bekende bezienswaardigheden, maar ook haar eigen legenden á la de Italiaanse hoofdstad Rome. Volgens de bekende legende zou Siena stad gesticht zijn door twee zonen van de befaamde stichter van Rome: Remus. Deze Senius en Aschius zouden uit angst voor Remus’ broer, hun oom, Rome verlaten hebben en reisden op een zwart en wit paard naar het noorden om daar verder te leven in vrede. Vandaar dat het wapenschild van Siena nog steeds een zwart en wit paard is. Zo heeft de Toscaanse stad nog meer bijzondere verhalen net als eindeloze bezienswaardigheden. Het is de ideale plaats in Toscane om een dagtripje naar te maken. Klik op een van deze highlights voor meer info over deze bezienswaardigheden van Siena bezoeken.

10x Wat te doen in Siena?

1. Kathedraal (Duomo)

Met de bouw van de kathedraal van Siena is begonnen in de twaalfde eeuw en vormt nu een van de bekendste toeristische trekpleisters van de stad. De Cattedrale di Santa Maria Assunta is een van de bekendste voorbeelden van de Italiaanse gotische architectuur. Naast de kenmerkende zwart-witte, gestreepte buitenkant is de façade van de kathedraal, gebouwd in 1380, rijkelijk versierd. Naast de kathedraal staat de 77 meter hoge campanile, de losstaande klokkentoren.

Duomo SienaDe kathedraal, het hoogtepunt van Siena bezoeken
Bezienswaardigheden SienaHet prachtige interieur van de Biblioteca Piccolomini

Bezienswaardigheden in en rondom de kathedraal

Aan de buitenkant van de Santa Maria Assunta kun je je blijven vergapen, maar vergeet ook niet het interieur en de plekken rondom de kathedraal mee te pikken. Ook bevindt zich hier (in de kerk) het Piccolomini altaar, dat in 1481 door Andrea Bregno vervaardigd is. Tevens vind je er fresco’s van Pinturicchio over het leven van de Piccolominipaus Pius II. Een andere bezienswaardigheid rondom de kathedraal is de Battistero di San Giovanni. Dit is een renaissancistisch religieus gebouw van Camaino di Crescentino met een hexagonaal bronzen doopvont in. Bekend zijn de fresco’s die het leven weergeven van Johannes de Doper gemaakt door verscheidene bekende Italiaanse kunstenaars, zoals Ghiberti en Donatello. Een laatste bezienswaardigheid is Museo dell'Opera Metropolitana. Dit is het museum van de dom, waar beelden die vroeger de kathedraal sierden, bewaard zijn. Bekende beelden die je hier zult vinden, zijn: Madonna met Kind van Donatello, Maestà van Duccio en Madonna met de grote ogen. Het Metropolitana gedeelte is in 1870 bijgebouwd en stelt kunstwerken van brons, aardewerk, goud en hout uit verschillende eeuwen tentoon.

📌 Tip: U kunt vooraf uw tickets reserveren voor het bezoeken van de kathedraal. U heeft daarbij de keuze tussen de Opa Si Pass waarmee u alle onderdelen in en rond de Duomo kunt bezoeken. Met het standaard ticket heeft u alleen toegang tot de kathedraal en de Piccolomini-bibliotheek. Zo bent u er zeker van dat u deze prachtige highlight kunt bewonderen.

1. Opa Si Pass Kathedraal 2. Tickets Kathedraal van Siena

Piazza del Campo Siena

2. Piazza del Campo

Siena is vooral bekend van het schelpvormige plein in de binnenstad. Dit plein, de Piazza del Campo, vormt het hart van Siena stad en zoals alle wegen naar Rome leiden, leiden alle gezellige nauwe straatjes in Siena centrum naar dit komvormige plein. Op het plein vind je de Fonte Gaia, een monumentale fontein dat het water uit de heuvels ten noorden van Siena Toscane leidt naar de Piazza. De gevormde ondergrondse kanalen worden bottini genoemd en zij bedienen alle fonteinen in Siena. Toen het water in 1342 voor het eerst de piazza bereikte, werd er een feest gehouden vol vreugde. Daarom is de fontein hiernaar vernoemd: Fonte Gaia betekent namelijk 'Bron van vreugde'.

Siena bezienswaardigheden

3. Torre del Mangio

Wanneer je denkt aan de Piazza del Campo, zul je automatisch voor je geestesoog een enorme klokkentoren zien. Dit is de 102 meter (88 meter als je de Palazzo zelf niet meerekent) hoge klokkentoren: Torre del Mangia. De toren is een waar herkenningspunt van de stad. Deze is in de veertiende eeuw gebouwd door de broers Rinaldo en staat naast het Palazzo Pubblico. Het opvallende aan de toren is dat het onderste gedeelte in gotische stijl is en de bovenkant niet. Aan de voet van de Torre vind je een kapel, dat na de pestepidemie is bijgebouwd in 1352. De Torre kun je tegen een kleine betaling ook beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

Wat doen in Siena

4. Palazzo Pubblico (Museo Civico)

Eveneens vind je op de Piazza del Campo de Palazzo Pubblico, het stadhuis, dat tussen 1297 en 1310 gebouwd is. Voorheen was de Palazzo de zetel voor de Signoria en de Podestà; nu vormt het een van de elegantste paleizen die uit die tijd stammen. De Palazzo heeft een herkenbaar uiterlijk met licht natuursteen en oranje bakstenen. In het stadhuis bevindt zich een museum, het Museo Civico, waar je schilderijen en fresco’s kunt bekijken. In zaal 1 vind je belangrijke werken over de Italiaanse eenwording. In zaal 2 vind je fresco’s over paus Alexander. In de Zaal van de Kardinaal en de Zaal van het Consistorie vind je allegorische afbeeldingen. In de Antekapel vind je schilderijen van politici, goden en filosofen. In de Zaal van de Wereldkaart vind je het bekende Maesta van Simone Martini. In de Zaal van de Vrede zie je de fresco's van Ambrogio Lorenzetti terug en in de Zaal van de Pilaren bevinden zich schilderijen van Neroccio di Lando (tickets museum reserveren).

Palio Sienna bezoeken

5. Palio, hét evenement in Siena bezoeken

Wie denkt aan Siena, denkt aan de paardenrennen. Deze palio wordt ieder jaar gevierd in de zomer (rond 2 juli tot en met 16 augustus) en vindt plaats vanaf 19:00 uur. Het feest an sich dateert al uit Romeinse tijd, maar de bekende paardenrennen die met dit evenement verbonden zijn vonden voor het eerst plaats in 1283. De deelnemende ruiters vertegenwoordigen de tien van de zeventien wijken, contrade, tijdens deze wedstrijd. Na loting worden de renpaarden gezegend en worden er processies voor dit evenement gehouden. De wedstrijden zelf duren slechts anderhalve minuut, maar duizenden mensen drommen samen op de Piazza om dit te bekijken. De winnaar krijgt een zijden palio, banier, en worden weken bejubeld (website Palio).

Siena bezienswaardigheden

6. Complesso Museale Santa Maria della Scala

Wat vroeger een bekend burgerziekenhuis was dat zich richtte op verlaten kinderen, de armen, de zieken en de pelgrims, is nu een van de bekendste musea van Siena. In de Santa Maria della Scala vind je grote meesterwerken zoals de binnen fresco’s, die er vertegenwoordigd zijn. De buiten fresco’s zijn helaas vergaan, maar door zorgvuldige documentatie is hier nog genoeg info over te vinden. Bekende fresco’s zijn bijvoorbeeld: Geboorte van de Maagd van Lorenzetti en Verloving van de Maagd van Martini. Ook vind je er meerdere altaarstukken, zoals Beccafumi’s olieverfschilderij Drievuldigheidstriptiek.

Siena activiteiten

7. Basilica Cateriniana di S. Domenico

De San Domenico is een grote kerk gemaakt in de gotische stijl. De bouw van dit religieus bouwwerk is gestart in 1226 en was klaar in de vijftiende eeuw. De kerk werd gebouwd door de Dominicanen ter ere van de heilige Domenicus. Catharina van Siena is hier in 1380 in een aan haar gewijde kapel te ruste gelegd. Kunstenaar Sodorna heeft ook meerdere fresco’s gewijd aan Catharina. In de Cappella delle Volte vind je het enige authentieke portret van de vrouw gemaakt door haar vriend Andrea Vanni.

Siena Italie

8. Casa di Santa Caterina

Bovengenoemde Catharina van Siena was de patroonheilige van de stad. Catharina Benincase was de dochter van een koopman. Vanaf een leeftijd van slechts acht jaar besloot ze haar leven te wijden aan de christelijke religie. Ze had veel visioenen, waardoor ze de inspiratiebron van veel kunstenaars werd. Catharina stierf in Rome en werd kort erna heilig verklaard. Casa di Santa Catharina is het huis, waar de devote dame opgegroeid is. Het wordt gekenmerkt door kruisgangen en kapellen. In de boomgaard is in 1623 een kerk gebouwd en haar huis is gedecoreerd met schilderijen over Catharina’s leven (website).

Siena

9. Pinactoteca Nazionale

Pinacoteca Nazionale is een interessant museum, dat gevestigd is in een voormalig Palazzo. De Palazzo Buonsignori herbergt een collectie kunstwerken van de Siënese School. Je vindt er bijvoorbeeld werken van Duccio, Martini en Lorenzetti. De vergezichten van laatstgenoemde schilder zijn premature voorbeelden van de landschapsschilderkunst. Opmerkelijk bij deze werken en vooral bij het werk van Domenico, is dat de Byzantijnse kunst van invloed bleef op de Siënese School (Foto: Domenico di Bartolo, meer info museum)

Siena Toscane

10. Basilica di San Francesco

In de dertiende eeuw werd ook de kerk voor San Francesco gebouwd. In de veertiende en vijftiende eeuw werd de van oorsprong Romaanse façade omgetoverd in de grotere gotische façade die we tegenwoordig op het bouwwerk zien. Het interieur lijkt wat sober, maar dit komt omdat de kerk onderhevig was aan een grote brand in 1655 en de restoratie in de negentiende eeuw, waarbij veel Barokke altaren vernietigd zijn. Toch zijn er wel wat kunstwerken overgebleven die de tand des tijds overleefd hebben: de overblijfselen van twee veertiende-eeuwse graftomben, twee deels behouden fresco’s en verdere kunstwerken, zoals werken van Zucchi, Lorenzetti, Nasini, en Da Cortona.

Siena Italië

Overige bezienswaardigheden

Wanneer je Siena stad bezoekt, moet je eveneens een bezoek brengen aan het Fortezza Medicea, een fort speciaal gebouwd voor Cosimo de Medici. Tegenwoordig zit in het rode bakstenen fort een bekende Enoteca, waar je verschillende wijnen uit de regio kunt proeven. Ben je meer van de Palazzo’s, dan kun je ook goed terecht bij Palazzo Piccolomini. Dit is het belangrijkste privé palazzo van Siena, gebouwd voor de familie Piccolomini. Nu herbergt het paleis belangrijke documenten uit de Siënese geschiedenis. Archieven, rijkversierde koopmansboeken en belastingdocumenten vanaf de dertiende eeuw zul je hier terugvinden.

Tips activiteiten in Siena

Bent u op zoek naar een volledig georganiseerde dagtocht vanuit Florence of zoekt u een leuke activiteit in het Italiaanse Siena? Bekijk dan eens het aanbod van de volgende tours en activiteiten:

Tipv voor hotels in Siena

Hotels in Siena stad

Wanneer u een hotel zoekt in het oude centrum is het Grand Hotel Continental Siena - Starhotels Collezione het meest stijlvolle en luxe 5 sterrenhotel. De inrichting van het 17e eeuwse gebouw heeft de uitstraling alsof u in een paleis overnacht. Een bijzonder stijlvol en artistiek ingericht hotel in hartje centrum is het Palazzetto Rosso. Verder is Il Chiostro del Carmine een mooi gerestaureerd 14e-eeuws klooster met uitzicht over de landelijke omgeving. Wanneer u een Bed & Breakfast zoekt dan zijn Casatorre dei Leoni Dimora Storica en het Fonte Gaia Experience twee uitstekend beoordeelde locaties in het oude stadscentrum van Siena. Verder is Hotel Athena zeer geliefd, mede vanwege de ligging aan de rand van de stad (handig: u kunt gratis parkeren bij dit hotel) en het terras met fijn uitzicht op de stad.

Hotels Siena stad
Grand Hotel Continental Siena
Meer info
Beste hotels Italiaanse Siena
Palazzetto Rosso
Meer info
Siena hotel
Il Chiostro Del Carmine
Meer info
Hotels Siena
Casatorre dei Leoni Dimora Storica
Meer info
Siena hotel
Hotel Athena
Meer info
Hotel Siena Italië
Fonte Gaia Experience
Meer info

Unieke hotels in omgeving Siena

Ook in de omgeving van Siena zijn een aantal zeer unieke verblijven te vinden. Vanuit hier kunt u heel eenvoudig een dagtocht maken om het oude stadscentrum te bezoeken. Zo is Certosa di Maggiano gevestigd in een oud klooster schitterend gelegen op het Toscaanse platteland met o.a. een zwembad en tennisbaan. Wilt u liever overnachten in een kasteel? Het Castello delle Quattro Torra is een bed & breakfast slechts 2 kilometer buiten de stadsmuren met tal van authentieke elementen en schitterend uitzicht. Tot slot is Ca' Bianca op 6 kilometer van Siena een rustiek gelegen B&B tussen de olijfbomen met een zwembad en heerlijke tuin om te ontspannen.

Hotels Siena omgeving
Certosa di Maggiano (2 km)
Meer info
Siena hotel
Castello delle Quattro Torra (2 km)
Meer info
Hotels Sienna
Ca' Bianca (6 km)
Meer info

Waar liggen de bezienswaardigheden in Siena?

FAQ Wat doen in Siena - bezienswaardigheden en attracties

Wat zijn de bezienswaardigheden in Siena?

De belangrijke attractie is de Cattedrale di Santa Maria Assunta, oftewel de kathedraal van Siena. Daarnaast is het schelpvormige plein Piazza del Campo een belangrijke highlight, mede vanwege zijn centrale rol bij de palio paardenrennen. Aan het plein ligt het Palazzo Pubblico met de Museo Civico en aangrenzen de Torre del Mangia voor schitterend uitzicht over de stad. In dit artikel leest u alles over de Top 10 Siena bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Toscane?

In Toscane treft u een aantal prachtige steden met een middeleeuws karakter zoals Siena, San Gimignano en Lucca. Daarnaast mag de Toscaanse hoofdstad Florence niet ontbreken met zijn schitterende Duomo en het Uffizi museum. Verder zal bij menig toerist de Toren van Pisa tot de verbeelding spreken. Meer info over Toscane en de omgeving van Florence.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Florence?

De belangrijke attracties zijn de Duomo, de kathedraal van Florence, en het Uffizi museum. Andere bezienswaardigheden zijn Palazzo Vecchio aan het plein Piazza della Signoria, Palazzo Pitti met de Boboli-tuinen, de Medici-kapellen, de Galleria dell'Accademia, Piazzale Michelangelo en de Basilica di Santa Croce. In dit artikel leest u alles over de Top 25 Florence bezienswaardigheden.

Waar ligt Siena?

Siena ligt in de Italiaanse regio Toscane en in eveneens de hoofdstad van de gelijknamige provincie Siena. De stad ligt 78 kilometer ten zuiden van Florence en 231 kilometer ten noorden van Rome.

Siena bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
6 februari 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."