Florence / Bezienswaardigheden / Fontana dell Porcellino

Fontana dell Porcellino Florence

Terug naar Florence? Aai het zwijn 'Il Porcellino'

Fontana dell Porcellini

Op de Mercato Nuove van Florence vindt u een bronzen fontein van een zwijn, ook bekend als 'Il Porcellino'. Aai de snuit en volgens de legende keer je terug in Florence.

Info Fontana dell Porcellino

Locatie Piazza del Mercato Nuovo; dit is slechts één huizenblok van de bekende Piazza della Signoria afgelegen

Terug naar Florence? Aai het zwijn

Op de Mercato Nuove van Florence vindt u een bronzen fontein van een everzwijn. U zult zien dat de snuit van het beest glimt en verweerd is. Dit is het gevolg van de duizenden mensen, die over het snuitje geaaid hebben. De legende gaat namelijk dat je terugkeert naar Florence, wanneer u dit doet. Voor geluk moet u een muntje in een beweging in het rooster gooien, dat zich tussen de poten van het zwijn bevindt.

De legende

De legende van Il Porcellino is als volgt. Het everzwijntje zou elke nacht veranderen in een jongeman, die op een van zijn nachtelijke uitjes verliefd werd op een meisje. Zij werd ook verliefd op hem en ze wilden trouwen, dus vertelde de knaap zijn geheim en liet het meisje zweren dat ze haar mond hield, opdat hij anders voor eeuwig een everzwijn werd. Het meisje hield echter niet haar mond en het geheim kwam uit, waardoor de jongeman voor eeuwig een zwijn bleef.

De geschiedenis

Het everzwijn is in het echt gemaakt in 1612 door Pietro Tacca. De vorm van het everzwijn ontleende hij aan de Romeinse replica van een Hellenistisch beeld. De kopie kunt u vinden in het Uffizi, terwijl het origineel in het museum van Bardini ligt. Het was de bedoeling om Il Porcellino te zetten in de Boboli tuinen, maar werd uiteindelijk gezet op de Mercato Nuovo.

Porcellini FlorenceVolgens de legende kom je ooit terug in Florence...
Fontana dell PorcelliniDe Fontana dell Porcellini

Waar ligt Il Porcellino in Florence?

Fontana dell Porcellino
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 196 reviews
3 mei 2021 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."