Florence / Bezienswaardigheden / Boboli tuinen

Boboli tuinen Florence

Wandelen in de Giardino di Boboli achter Palazzo Pitti

Giardino di Boboli

Aan de zuidoever van de Arno vlakbij Palazzo Pitti liggen twee mooie tuinen, namelijk de Giardini di Boboli en iets verder de Giardino Bardini. Info en tickets voor uw bezoek.

Info & Tickets Boboli Tuinen

Locatie Hoofdingang via Piazza de' Pitti, 1
Tickets Ticket is incl. toegang tot de Giardino Bardini
  • Tickets Boboli Tuinen vanaf € 11,20 (Boek uw tickets online)
  • Aanbevolen: Combiticket Uffizi + Palazzo Pitti + Boboli-tuinen (Reserveer uw tickets). Dit ticket is zeer gunstig, alleen vanwege de populariteit van het Uffizi is dit combiticket vaak snel uitverkocht.
  • 18 t/m 25 jaar € 2,00
  • Kinderen t/m 17 jaar gratis
  • Gratis met FirenzeCard
1. Tickets Boboli

2. Combiticket (+ Uffizi)

Tijden Dagelijks geopend vanaf 8:15 uur en u wordt toegelaten tot een uur voor sluitingstijd:
  • 16.30 uur in november t/m februari
  • 17.30 uur in maart en oktober (zonder zomertijd)
  • 18.30 uur in april t/m september, maart en oktober (met zomertijd)
  • Gesloten: eerste en laatste maandag van de maand, 1 januari en 25 december
Website Officiële website

De tuinen aan de zuidoever van de Arno

Wanneer u de Ponte Vecchio overgestoken bent naar de zuidoever van de Arno zult u al gauw twee tuinparken tegenkomen, die u gezien moet hebben. De eerste tuinen, en de meest bekende dankzij Dan Browns Inferno, zijn de Boboli tuinen, die aangrenzend achter het Palazzo Pitti liggen. Het tweede tuinpark is de Giardino Bardini, gelegen bij de Villa Bardini en Porta San Giorgio.

Boboli tuinenDe Boboli tuinen achter Palazzo Pitti
Giardini di Boboli FlorenceHet amfitheater in de Giardini di Boboli

Giardino di Boboli

De Giardino di Boboli van Florence liggen direct achter het Palazzo Pitti en zijn een waar openluchtmuseum te noemen. Een groot deel van de huidige tuinen werd aangelegd door Eleonora van Toledo, de vrouw van Cosimo I, maar door de eeuwen heen zijn de tuinen meerdere malen aangepast en uitgebreid. De tuinen zijn bekend geworden om de kunstwerken, die er te vinden zijn. De bekendste is de Grotta Grande, een grot met stalactieten en beeldhouwwerken. Achterin de grot ligt de geheime Vasari-gang die is verbonden met Palazzo Vecchio. Daarnaast vindt u in de Boboli tuinen een amfitheater, een Egyptische obelisk, de Neptunusfontein en meerdere vijvers met watervallen. Verder een theehuis, en bovenin de tuinen het zomerhuis waar tegenwoordig een porceleinmuseum in gevestigd is (deze kunt u gratis bezoeken met uw ticket). Ook vindt u bij de achteruitgang van de tuinen het Fort Belvedere.

Tuinen FlorenceHet koffiehuis gebouwd in 1776 door Zanobi del Rosso
Grotta GrandeDe Grotta Grande

Fort Belvedere

Fort Belvedere is het op een na grootste fort van Florence. Het is gebouwd in 1590 in opdracht van de Medici’s en uitgevoerd door Bernardo Buontalenti. Het fort ligt op een heuvel op het terrein van de Boboli tuinen en naast het Palazzo Pitti. De locatie van het fort was uit strategisch standpunt aannemelijk, aangezien men geloofde dat op die plek de stadsmuren zwak waren. Het fort is in een tamelijk militaire stijl gebouwd om een zo groot mogelijk oppervlak te creëren dat in de gaten gehouden kon worden. Fort Belvedere is vooral bekend geworden, omdat Galileo Galilei hier de sterren en planeten bestudeerde. Voor het bezoeken van het fort dient u aparte tickets te kopen. U dient hiervoor het park bij de achteruitgang te verlaten (helaas niet altijd open).

Giardini di BoboliHet porceleinmuseum in de Boboli tuinen
Fort FlorenceHet 'Forte di Belverdere' tussen de Boboli en Bardini tuinen

Giardino Bardini

De Giardino Bardini (inbegrepen in uw ticket van de Boboli tuinen) zijn kleiner dan de nabijgelegen Boboli tuinen, maar hierdoor zijn er minder mensen aanwezig en kunt u in rust genieten van een prachtig tuinpark. U kunt dit park bereiken door de achteruitgang te nemen van de Boboli-tuinen bij het Fort Belvedere. De Bardini tuinen zijn opgedeeld in drie stukken: het Barokke gedeelte met de brede trap, het Engelse gedeelte met exotische elementen en het tuinbouwdeel, waar olijfbomen groeien. Ook vindt u in de tuinen restanten van de middeleeuwse stadsmuur. De tuinen begonnen als een ommuurde boomgaarden, maar werden langzaamaan steeds verder uitgebreid. Eerst behoorden de tuinen aan de familie Mozzi toe, maar aan het begin van de twintigste eeuw kwamen deze in handen van Stefano Bardini.

Giardino Bardini in FlorenceDe Giardino Bardini in Florence
Bardani tuinen FirenzeUitzicht op de top bij de Bardini tuinen

Waar liggen de tuinen in Florence?

De Giardino di Boboli liggen direct achter het Palazzo Pitti. De Giardino Bardini liggen iets verder heuvelop en zijn gelegen bij de Villa Bardini. Wanneer de poort van de achteruitgang bij het Fort Belvedere is geopend, kunt u vanuit daar eenvoudig naar de Bardani tuinen wandelen.

Florence Boboli tuinen
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."