Florence / Lucca bezienswaardigheden

Lucca bezienswaardigheden

Dé 15 activiteiten en bezienswaardigheden in Lucca (Italië)

Lucca bezienswaardigheden

Lucca bezienswaardigheden Top 15, tips voor de mooiste attracties, activiteiten en leukste tours in Lucca Toscane. Wat zijn de bezienswaardigheden in Lucca?

Top 15 Lucca bezienswaardigheden

Het plaatsje Lucca is de hoofdstad van de regio Lucca en telt bijna 90.000 inwoners. Het is een van de rijkste steden in Italië en dit komt door de gunstige ligging van de stad tussen Pisa en Florence in. Ook Lucca kent een rijkelijke geschiedenis. Vermoedelijk is de stad door de Etrusken gesticht, maar andere theorieën beweren dat de stad gesticht is door de Liguriërs. Het Toscaanse Lucca kent een rechthoekig stratenpatroon dat nog stamt uit de Romeinse tijd. De stadsmuren van Lucca zijn goed bewaard gebleven en worden nog steeds gebruikt voor stadswandelingen en fietstochten.

LuccaLucca in Toscane wordt volledig omringd door de stadsmuren
Lucca ItaliëDe kathedraal in het centrum van Lucca (Italië)

Ondanks het behouden van het Romeinse stratenpatroon is er veel met de Toscaanse stad gebeurd sinds de Romeinse bezetting. Waar ooit het Romeinse forum heeft gestaan, is bijvoorbeeld nu de kerk San Michele in Foro gebouwd. Het forum vormt wel nog steeds het hoofdplein van de Lucca centrum. Het Romeinse amfitheater dat de stad sierde is verdwenen en volgebouwd met winkels en restaurants. Toch is Lucca stad een bezoekje meer dan waard met zijn vele art-nouveau winkels, gezellige pleinen en vele kerken. Lees onze tips voor de beste bezienswaardigheden van Lucca Toscane?

15x Wat te doen in Lucca?

Lucca

1. Stadsmuren

De stadsmuren van Lucca zijn net als die van Pisa goed bewaard gebleven, waardoor je er prachtige wandelingen en fietstochten over kunt maken. Kenmerkend voor de stadsmuren zijn de brede bomenlanen en de prachtige uitzichten over de stad. De stadswallen zijn rond 1500 gebouwd en in 1645 voltooid. In die tijd waren de stadsmuren een van de modernste en meest geavanceerde stadwallen van die tijd. Wanneer je je op de muren bevindt, zullen de open ruimtes voor de muren je zeker niet ontgaan zijn. Deze open vlaktes zijn er met een bedoeling: zo kon de vijand zich in ieder geval niet in bosjes verschuilen bij een aanval. Pas in de negentiende eeuw zijn de muren omgebouwd tot een park.

Lucca stad

2. Uitzicht vanaf een van de torens

Het klinkt als een scène uit Lord of the Rings, maar in Lucca heb je ook twee bekende torens: de Torre Guinigi en de Torre delle Ore. De Guinigi toren is een 44 meter hoge toren, die je kunt beklimmen middels 230 treden (info en reserveringen). De klim is echter de moeite waard mede door de mooie fresco’s die je toelachen op je klim naar boven. Op het dak van de blikvanger van de stad gebouwd voor de familie Guinigi vind je weelderige bloembedden en zelfs een paar steeneiken. Eveneens is het uitzicht prachtig, waarbij je goed zicht hebt op het Piazza Dell’ Anfiteatro. De Torre delle Ore is een klokkentoren in het centrum van Lucca en is de grootste toren van Lucca. Sinds 2015 kun je de toren beklimmen, waarbij je het mechanisme van de klok kunt bekijken. De klokkentoren kent zijn eigen legende van een vrouw die haar ziel aan de duivel verkocht, maar gevangen werd genomen door de duivel toen ze probeerde de tijd van de klok te stoppen.

Duomo Lucca

3. Duomo van Lucca

De kathedraal van Lucca bevindt zich aan de Piazza San Martino en is de hoofdkerk van het aartsbisdom Lucca. De bouw begon al in 1060, maar werd pas in 1241 voltooid na het afmaken van de rijkversierde gevels. De westgevel is van de hand van Da Como. Opvallend is dat de kathedraal later gebouwd is dan de erbij behorende campanile uit 1060, waardoor de gevel vaak klein en asymmetrisch lijkt. Op de hoofdportalen vind je beelden terug van Nicola Pisano en Da Como. De voorgevel is versierd met Romaanse beelden en bogen. Bekende bezienswaardigheden in de dom zijn: Ghirlandaio’s Maria met heiligen, de marmeren Tempietto van Civitali en de graftombe van de jonge bruid van Paolo Guinigi.

Lucca

4. Piazza dell'Anfiteatro

Het Piazza del Mercato staat voor veel toeristen bekend onder de naam Piazza dell’Anfiteatro. Vroeger stond op deze plek een Romeins amfitheater, maar de meeste stenen hiervan zijn gebruikt om de kerken en paleizen in Lucca mee op te bouwen. De arena-achtige vorm heeft het plein echter behouden. Tot het midden van de negentiende eeuw stond het plein vol met krotten; nu vind je er winkels en restaurantjes. De oorspronkelijke doorgangen in de vier windrichtingen zijn behouden, waardoor je nog steeds kunt zien door welke poorten de gladiatoren het strijdtoneel betraden.

Lucca

5. San Michele in Foro

De kerk San Michele in Foro is op het hoofdplein van Lucca gebouwd, waar vroeger het Romeinse Forum zich bevond. Sinds 1070 staat de kerk hier en vooral de voorgevel trekt jaarlijks veel toeristen. Het duurde maar liefst tweehonderd jaar om deze optimaal te voltooien, waardoor het geld voor de rest van de kerk op was. Het gevolg? De rest van de kerk is beduidend kleiner dan de reusachtige façade. De aartsengel Michaël staat buiten op de kerk en waakt over deze heilige plek. Binnenin zijn echter ook een aantal bezienswaardigheden, die je gezien moet hebben. Er zijn talloze schilderijen, fresco’s en sculpturen te zien, die je aandacht verdienen. Het hoogtepunt van de kerk is toch wel een terracottabeeldje van Madonna met kind van Andrea della Robbia.

Lucca bezienswaardigheden

6. Puccini museum & geboortehuis

Het geboortehuis van de befaamde componist Puccini bevindt zich ook in Lucca. Het vijftiende-eeuwse huis is nu een museum gewijd aan Giacomo Puccini, die bekend is van zijn bekende opera’s zoals La Bohème. In het museum vind je portretten van de componist, maar ook zaken als de piano waarop Puccini zijn laatste opera componeerde of de kostuumontwerpen van zijn vele opera’s. Vergeet ook geen foto te maken bij het standbeeld van Puccini buiten de woning (website Puccini museum).

📌 Tip voor Puccini liefhebbers: Wil je liever luisteren naar de opera's van Puccini? Tijdens het hoogseizoen zijn er dagelijks optredens in de San Giovanni-kerk (info en reserveringen).

Lucca bezienswaardigheid

7. Via Fillungo (winkelstraat)

De Via Fillungo is de bekendste winkelstraat van Lucca, die eindigt in de Piazza Dell’Anfiteatro. In het noorden van de middeleeuwse winkelstraat vind je allerlei art nouveau ijzerwinkels. Halverwege de straat vind je ook nog een befaamde kerk: de San Cristoforo uit de dertiende eeuw. Bij deze kerk zie je duidelijk de invloed die de Pisaanse bouwstijl had op de bouwstijl in Lucca met de ernstige, witte façades en de vele decoraties, arcades en zuilen. Op de Via Fillungo vind je tevens oude winkels, waar je lokale producten kunt kopen, en je ziet er veel cafés. Ook vind je op de Via Fillungo een aantal Palazzo’s, zoals de Palazzo Mansi, een patricische woning uit de zestiende eeuw.

Bezienswaardigheden Lucca Toscane

8. Palazzo Pfanner

Het Palazzo Pfanner is een paleis met paleistuin in Lucca. Tegenwoordig is het paleis omgebouwd tot een museum met kunstwerken en artefacten. Het gebouw stamt uit 1667 en is vooral bekend om de erbij behorende tuinen opgedragen aan Juvarra, die in de achttiende eeuw aangelegd werden. Kenmerkend aan de tuinen zijn de vele barokke beelden van de Romeinse goden en godinnen. Ook beroemd is de mooie trap aan de buitenkant van het paleis. De bekendste salon bevat fresco’s van Scorsini en De Santi. Je vindt hier eveneens een flinke collectie aan chirurgische instrumenten, die verzameld zijn door Dr. Pietro Pfanner (officiële website).

Lucca Toscane

9. San Frediano basiliek

De kerk San Frediano wordt gekenmerkt door een zeer opvallende gevel met een kleurrijke dertiende-eeuwse mozaïek. De gevel geeft je al een waarschuwing van wat je binnen aantreft. In de kerk vind je een romaanse, reliëfrijke doopvont, fresco’s van Aspertini, het altaarstuk van Della Quercia en de Volto Santo. Dit relikwie van Lucca, vertaald als het Heilige Gezicht, is een donker beeld van een geklede man met kroon, die genageld is aan het kruis. Volgens Lucca’s legende is het beeld vervaardigd door Nicodemus, een joodse leider.

Activiteiten in Lucca

10. Ontdek Lucca per fiets

📌 Aanrader: Kom je met de fiets naar Lucca of wil je een fiets huren, dan kun je je geluk niet op. Fietstochten zijn er genoeg door Lucca stad en omgeving: zowel georganiseerd als ongeorganiseerd. Fietsen in Lucca centrum is een van de leukste en relaxtste manieren om zowel de stad als de omgeving eromheen te ontdekken. Er zijn meer dan twintig fietsroutes, die je kunt volgen. Een van de gemakkelijkste is bijvoorbeeld de fietstocht over Lucca’s stadsmuren. Je kunt zelfs naar het strand fietsen of naar Pisa. Meer of Lucca te weten komen? Boek dan deze leuke fietstour met Nederlandse gids en ontdek de mooiste plekjes in Lucca? (meer info en reserveren fietstour).

Wat doen in Lucca

11. Botanische tuin van Lucca

De botanische tuinen van Lucca zijn ook een ware must see. Het is een stadspark dat beheerd wordt door de gemeente van Lucca. De tuin is in 1820 aangelegd door de hertogin van Parma, Marie Louise. Je vindt er een aantal interessante plantsoorten en het terrein is globaal opgedeeld in twee delen. Een deel bestaat uit de tuinen met een boomgaard, vijver en smallere planten. Het tweede deel bestaat uit kassen, een botanische school en laboratoria.

Lucca Italië

12. Museo Nazionale di Palazzo Mansi

Aan de centrale ‘winkelstraat’ Via Fillungo tref je een aantal Palazzo’s, zoals de Palazzo Mansi, een patricische woning uit de zestiende eeuw. In deze Palazzo Mansi zit de Pinacoteca Nazionale, een nationaal kunstmuseum waarbij de nadruk ligt op schilders uit de 14e tot en met 18e eeuw. Oorspronkelijk was dit de adellijke woning van de familie Mansi; van buiten relatief sober en van binnen een prachtig interieur (website museum).

Lucca stad

13. Piazza Napoleone

Het Piazza Grande wordt ook wel Piazza Napoleone genoemd en is het grootste plein van Lucca. Het vormt het politieke centrum van de stad. Op de plaats van een middeleeuws fort onder de naam Fortezza Augusta is het Piazza Grande aangelegd in opdracht van Napoleons zus Elisa Bonaparte. Zij wilde zo de familienaam eer aandoen. Er is geen standbeeld van Napoleon te vinden, ofschoon dit wel de bedoeling was. Wel vind je er een standbeeld van Maria Luisa van Bourbon, de vrouw die de parken op de stadsmuren heeft laten aanleggen. Op de Piazza Grande vind je het Palazzo Ducale, dat tegenwoordig allerlei functies heeft en allerlei organisaties huisvest.

Wat bezoeken in Lucca

14. Museo Nazionale di Villa Guinigi

Het Museo Nazionale di Villa Guinigi is gehuisvest in de vijftiende-eeuwse renaissance villa gebouwd door Paolo Guinigi, de patriarch van de Guinigi familie die de baas waren over Lucca in de vijftiende eeuw. In de tuinen bij het huis vind je romaanse beelden van leeuwen en Romeinse mozaïeken. Op de eerste verdieping van de villa vind je architecturale vondsten en beelden. De begane grond bevat schilderijen van lokale kunstenaars. Verder vind je in het museum kerkgewaden, meubilair en koorbanken uit de Duomo (website museum).

Lucca

15. Omgeving Lucca: Aquaduct

Net buiten Lucca vind je het bekende Aquaduct van Nottolini in neoclassicistische stijl. Het gebouw is gemaakt in de negentiende eeuw en bracht water uit de bergen aan de zuidzijde van de stad naar Lucca. Het aquaduct bestaat uit een stenen kanaal van circa drie kilometer lang en bestaat uit meer dan vierhonderd bogen. Het aquaduct is momenteel onderbroken geworden door de aanleg van de autostrada A11 van Florence naar Pisa. Het aquaduct is naar zijn architect Lorenzo Nottolini vernoemd, die het bouwwerk aanlegde in opdracht van Maria Luisa van Spanje, de hertogin van Lucca.

Populaire activiteiten in Lucca

Naast bovenstaande toeristische bezienswaardigheden kunt u tal van leuke Lucca activiteiten, tours en excursies in de omgeving ondernemen. Een selectie van de leukste activiteiten:

Beste hotels in Lucca

In en rond de stad Lucca heeft u een uitgebreide keuze aan fantastische hotels en bed & breakfasts. Met name tussen de B&B’s zitten een aantal schitterende locaties die fantastische beoordelingen hebben ontvangen. Wanneer u met de auto komt kan het voordeliger zijn een verblijf te kiezen net buiten de stadsmuren, zodat u makkelijker (en vaak gratis) uw auto kunt parkeren. In het oude stadscentrum treft u echter weer een aantal fantastische lokaties en historische panden om te overnachten. Onze favoriete hotels in Lucca:

  • Palazzo Rocchi: Dit is een luxe pension echt in het hart van het stadscentrum van Lucca. Het hotel Palazzo Rocchi heeft grote kamers welke absoluut met veel stijl zijn ingericht.
  • La Bohème: Wederom een authentieke B&B in een stijlvol pand in het oude stadscentrum. Het heeft voortreffelijke beoordelingen, wordt als zeer gastvrij beoordeeld én beschikt over parkeermogelijkheden.
  • Al Porto Di Lucca B&B: Net buiten de stadsmuren en dichtbij het treinstation ligt dit typisch Toscaanse huis met een heerlijke tuin. Ideaal ook wanneer u met de auto naar Lucca komt of een uitvalsbasis zoekt om de omgeving te ontdekken.
  • Villa Lucrezia: Deze zeer geliefde B&B ligt ook net buiten de stadsmuren van Lucca. Eigen parkeerplaatsen, gratis leenfietsen en een prachtig authentiek gebouw maken dit tot een van de beste plekken om te overnachten in Lucca.
  • Palazzo Dipinto: Dit hotel is gevestigd in een prachtig gerenoveerd gebouw, maar met een moderne inrichting. Het luxe hotel heeft een perfecte ligging in de oude stad en heeft fantastische reviews gekregen.
  • Villa San Donato B&B: Op slechts 10 minuten lopen van de oude binnenstad ligt deze villa welke omgeven wordt door een tuin. De B&B wordt gewaardeerd om het gastvrije personeel, de goede parkeergelegenheid en smaakvol ingerichte kamers.
Hotels Lucca
Palazzo Rocchi
Meer info
Lucca hotel
La Bohème
Meer info
Beste Hotels Lucca Toscane
Al Porto Di Lucca B&B
Meer info
Hotels Lucca Italië
Lucca in Villa Lucrezia
Meer info
Lucca hotels
Palazzo Dipinto
Meer info
beste hotel Lucca centrum
Villa San Donato B&B
Meer info

Waar liggen de bezienswaardigheden in Lucca?

FAQ Wat doen in Lucca en omgeving - tips bezienswaardigheden

Wat zijn de bezienswaardigheden in Lucca?

In Lucca treft u tal van historische bezienswaardigheden waarvan de stadsmuren de opvallendste verschijning zijn. In de skyline van de stad vallen verschillende torens op zoals de Torre Guinigi en de Torre delle Ore. De kathedraal van Lucca aan de Piazza San Martino mag ook niet ontbreken tijdens uw bezoek evenals de voorgevel van de San Michele in Foro. Andere attracties zijn het Puccini museum en Palazzo Pfanner. In dit artikel leest u alles over de Lucca bezienswaardigheden.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Toscane?

In Toscane treft u een aantal prachtige steden met een middeleeuws karakter zoals Siena, San Gimignano en Lucca. Daarnaast mag de Toscaanse hoofdstad Florence niet ontbreken met zijn schitterende Duomo en het Uffizi museum. Verder zal bij menig toerist de Toren van Pisa tot de verbeelding spreken. Meer info over Toscane en de omgeving van Florence.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Florence?

De belangrijke attracties zijn de Duomo, de kathedraal van Florence, en het Uffizi museum. Andere bezienswaardigheden zijn Palazzo Vecchio aan het plein Piazza della Signoria, Palazzo Pitti met de Boboli-tuinen, de Medici-kapellen, de Galleria dell'Accademia, Piazzale Michelangelo en de Basilica di Santa Croce. In dit artikel leest u alles over de Top 25 Florence bezienswaardigheden.

Waar ligt Lucca?

Lucca ligt in de Italiaanse regio Toscane en in de gelijknamige provincie Lucca. De stad ligt 25 kilometer ten noordoosten van Pisa en 80 kilometer ten westen van Florence.

Lucca bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
6 februari 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."