Florence / Bezienswaardigheden / Piazza della Repubblica

Piazza della Repubblica

Een van de bekendste pleinen in Florence

Piazza della Repubblica

Piazza della Repubblica met zij antiek ogende draaimolen is een van de bekendste en gezelligste pleinen van Florence.

De navel van Florence

Komt u om mooie pleinen te zien, dan kunt u uw hart ophalen in de Toscaanse hoofdstad Florence. Naast beroemde pleinen als het Piazza del Duomo en het Piazza della Signoria, kunt u ook het Piazza della Repubblica bezichtigen. Het biedt een interessante geschiedenis en u kunt er ook even op krachten komen bij een van de fijne restaurantjes daar. In de Romeinse tijd nam het een prominentere plek in met badhuizen, tempels, forums en markten op dit plein.

Verwaarlozing van het Piazza

Na het jaar 1000 veranderde de functie van het plein drastisch. Eerst kwam er een markt, die al snel de oude markt genoemd werd. In 1600 liet Cosimo I een getto van het plein maken voor de Joodse Florentijnen. Het huidige plein is pas ontworpen tussen 1865-1871, toen Florence de hoofdstad was van Italië. Door de herinrichting van de stad, Il Risanamento, werd dit gedeelte gesloopt en vervolgens opnieuw ontworpen tot het rechthoekig plein, zoals we het tegenwoordig kennen.

Piazza delle RepubblicaPiazza delle Repubblica vanuit de lucht
Plein FlorenceHet plein in het centrum van Florence

De reden voor herinrichting

Aan de lange zijde van het plein zult u een dominerende triomfboog zien ter ere van koning Vittorio Emanuele II. Op deze grote triomfboog staat de reden genoemd voor de herinrichting: Het oude centrum van de stad, sinds eeuwen troosteloos, tot nieuw leven gebracht. Voorheen was het Piazza Repubblica niet de prettigste buurt van de stad, maar na de herinrichting is het dit wel door de antiek ogende draaimolen, deftige winkels, koffiehuizen en hotels.

De Colonna dell’Abbondanza

Midden op het plein vindt u de Colonna dell’Abbondanza oftewel de Zuil van Overvloed. Deze pilaar staat symbool voor voorspoed en geluk. De pilaar kenmerkt het precieze middelpunt van de stad en daarom wordt het Piazza della Repubblica ook wel de navel van Firenze genoemd. Op de zuil vindt u de vrouw met de hoorn des overvloeds, een replica van Donatello’s origineel.


Waar ligt het plein in Florence?

Florence plein
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.83%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Toscane gehad, mede door de goede tips over de bezienswaardigheden in Florence."